SAĞLIK
Aile hekimleri iş bıraktı
Bugün Türkiye genelinde günde 12 saat çalışmaya ve getirilmek istenen nöbet sistemine karşı çıkan 21 bin aile hekimi seslerini duyurmak için iş bırakıyor. Doktorlar günde 12 saat çalışarak hastalarına düzgün hizmet veremeyeceklerini bunun da toplumun genel sağlığında bozulmaya neden olacağını söylüyor.
sağlık bakanlığı ile ülke genelinde hizmet veren 22 bin aile hekimi arasında ‘Cumartesi krizi’ yaşanıyor. Bakanlık, ‘Cumartesi günleri de nöbet tutacaksınız’ derken aile hekimleri, uygulamayı eski sağlık ocağı sistemine dönüş anlamına geldiğini belirterek bugün ülke genelinde iş bırakma eylemi yaptı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun ‘Taviz yok’ açıklamasına tepki gösteren Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Murat Girginer, “Biz de aile hekimliğinden taviz vermeyeceğiz. Aile hekimliğini sonuna kadar savunacağız." dedi.
"SAĞLIK BAKANI MESAİ SAATİMİZİ BİLE YANLIŞ BİLİYOR"
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü önünde toplanan doktor, hemşire ve ebeler, aile hekimlerinin Cumartesi günü nöbet tutmasını öngören uygulamayı protesto etti. Yağmur altında gerçekleşen protesto eyleminde konuşan AHEF Genel Başkanı Dr. Murat Girginer, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun aile hekimlerinin nöbet uygulamasından taviz verilmeyeceğine yönelik açıklamalarını değerlendirdi. Tabip Odası ve Türk Sağlık-Sen üyelerinin de destek verdiği eylemde konuşan AHEF Genel Başkanı Dr. Murat Girginer, şunları kaydetti: "Daha önce aile hekimlerinin nöbetleriyle ilgili Sağlık Bakanı’nın söylediği ‘aile hekimlerini acilde eğiteceğiz’ diyerek yola çıkıldı. Daha sonra ‘aile hekimlerine acilde ihtiyaç var’ ve sonrasında, baktılar aile hekimleri acilde nöbet tutmuyor ‘Aile hekimlerinin 24 saat çalışmaya zorundadır, nöbetsiz aile hekimi olmaz’ açıklamasından sonra şimdi yeni bir şey, ‘aile hekimlerini ailelerle daha çok bir araya getirmek istiyoruz’ deniliyor. Biz aslında ailelerle daha çok bir araya geliyoruz ama Sağlık Bakanı ne mesai saatlerimizin farkında, 08.00 ile 16.00 olduğunu söylüyor. Bizler, 08.00 - 17.00 saatleri arasında birinci basamak aile sağlığı merkezlerinde, koruyucu sağlık hizmetlerinde halkımıza laikiyle sunuyoruz. Halkımızın memnuniyeti de bunu gösteriyor. Türkiye genelinde halkın aile hekimlerinden memnuniyet oranı en çok memnuniyet yüzde 78 ile aile hekimliğinde. Ama hekimlere sorarsanız, hekimlerin yüzde 90’ı bu işten memnun değil. Aile sağlığı merkezleri sayın Bakanın söylediği gibi acil hizmetlerinin sunulduğu yerler değil, ne tıbbi olarak ne de personel olarak yeterlidir. Halkı buraya yönlendirmeye çalışması son derece büyük bir tıbbi hatadır. Olacak sorumlulukları da tamamıyla Sağlık Bakanı’nın taşıyacağını ifade ediyoruz."
AİLE HEKİMLİĞİNDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ
Aile sağlığı merkezlerinin 7/24 çalışan ATM’ler olmadığını belirten Girginer, şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı'nın bizi bir banka memuru, tapu memuru gibi çalıştırmaya çalışmasından son derece hicap duyuyoruz. Sayın Bakanın bize taviz vermeyecek şekilde ‘Cumartesi günü çalışacaksınız’ şeklinde zorlamasına cevap veriyoruz. Biz de aile hekimliğinden taviz vermeyeceğiz. Aile hekimliğini sonuna kadar savunacağız. Çünkü; Sağlık bakanını yaptığı açıklamalarla iki senedir nöbetle başlayan, daha sonra uzatılmış mesai şeklinde aile sağlığı merkezlerinde herkesin kendi aile hekimin değil nöbetçi hekimden hizmet alması, eki sağlık ocağı sistemine dönüştür. Biz de halkın eski sağlık ocağı sistemindeki gibi sıralara kimin kim olduğunu bilmeden, ilaçlarının ismini bilmeden hizmet almasını istemiyoruz. Çünkü Aile hekimliği koruyucu sağlık hizmeti niteliğinde olan tedavi amaçlı hizmettir. Dolayısıyla aile hekimliğini sona erdirecek her türlü düzenlemeye karşıyız. Eski sağlık ocağı sistemine dönmek halkın sağlığını koruyacak bir uygulama değil. Aile hekimliğinden de taviz vermeyeceğimizi herkese ilan ediyoruz. Halkımız da bizim yanımızda. Saat 17.00 sonrası veya hafta sonu hizmet talebi yok. Birinci basamakta tüm dünyada olduğu gibi koruyucu sağlık hizmetleri mesai saatleri içerisinde saat 08-17 arasında sürdürülür. Biz de yetkilileri bilince davet ediyoruz. Aile hekimliğinden taviz vermeyeceğiz." diye konuştu.
22 BİN HEKİM İŞ BIRAKTI
Ülke genelinde 22 bin aile hekimi olduğunu belirten Girginer, "Sabahtır bize telefon geliyor, herkes aile sağlığı merkezlerinde iş bırakmış durumda. Halkımız bunun bilincinde kimse hizmet almak için bugün gelmedi, bizi destekliyorlar. Aile hekimliğinin sürmesi için de bugün Sağlık Bakanı’na 184’e şikayet ediyorlar. Çünkü eski sağlık hizmeti sistemine dönmek istemiyorlar." dedi.
Türkiye'nin birçok şehrinde olduğu gibi Adana'da da M. Yusuf Televi Aile Sağlığı Merkezi'nin kapısına eylemlerden dolayı kilit vuruldu. Merkeze muayene olmak için gelenler, ya evlerine döndü ya da başka hastanelere gitmek zorunda kaldı.
Yeni doğan çocuğunu tedavi için getiren bir kişi, merkezin kapalı olduğunu öğrenince tepki gösterdi.
Merkezin kapısına asılan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun açıklamasında ise şöyle denildi: Aile hekiminiz diyor ki; Aile hekimliği koruyucu hekimliktir. Gelecek nesiller için aile hekimliğine sahip çıkın. Kendi aile hekiminizden hizmet alabilmek için nöbetçi hekimi değil aile hekiminizi bulabilmeniz için aldığınız hizmetlerin aksamaması için 12 Aralık 2014 Cuma günü iş bırakma eylemi yapıyoruz. Maksadımız sesimizi duyurmak Bugün bize sahip çıkmanızı bekliyoruz.” hürriyet