SAĞLIK
Aile hekimleri 52 saat çalışacak
Aile hekimlerinin 72 saat çalışacağına ilişkin basında yer alan haberlerle ilgili soru üzerine de Müezzinoğlu, bunların çalışmalarının hafta arası 5 gün 8 saat esnek mesai şeklinde olduğunu belirterek, "4 aile hekiminin olduğu merkezde esnek mesai düzenlemesi var. Cumartesileri 12 saat gibi nöbet gelecek. 4 aile hekiminin olduğu yerde ayda bir nöbet gelir. Dolayısıyla aile hekiminin çalışması 52 saattir. Bunun basına yansıyan şeklinde hesaplaması yanlıştır" dedi.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Alo Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nın kurulacağını belirterek, "Sosyal medya üzerinden de gerek internet üzerinden satışlar, gerekse internet üzerinden irtibat ve haberleşmeler, birbirlerini teşvikler konusunda yakın takip olacak" dedi.
Müezzinoğlu, Türkiye'nin kredi sözleşmesi tamamlanan ilk kamu-özel işbirliğiyle yapılacak "Mersin Entegre Sağlık Kampüsü Projesi"nin finansman sözleşmesi için düzenlenen imza töreninde basın mensuplarının, bağımlılıkla mücadelede neler yapılacağına ilişkin sorularını yanıtladı.
Uyuşturucunun, yanında bağımlılıkla mücadelenin önümüzdeki süreçte hükümet ve bakanlık olarak en önemli konu başlıklarının arasında olduğunu belirten Müezzinoğlu, uyuşturucuyla mücadelede 8 bakanlıkla birlikte çalışma yaptıklarını söyledi.
Koruyucu ve önleyici tedbirleri önemsediklerini vurgulayan Müezzinoğlu, önleyici tedbirlerde daha çok İçişleri Bakanlığı'nın narkotik timleri, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın da gümrük kapılarından uyuşturucunun takibinde ve bulunmasında bütün dinamikleri sağlayacağını kaydetti.
Sağlık Bakanlığı olarak koruyucu tedbirler kısmında yoğunlaştıklarını ifade eden Müezzinoğlu, bu alanda sıkıntısı olanların ilk etapta aile hekimleriyle iletişime geçeceğini anlattı.
Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın sosyal danışmanlık yapan uzmanlarının da bu alanda görev yapacağını vurgulayarak, "Alo Uyuşturucuyla Mücadele Danışma ve Destek Hattı'nı kuracağız. Bu anlamda sosyal medya üzerinden de gerek internet üzerinden satışlar, gerekse internet üzerinden irtibat ve haberleşmeler, birbirlerini teşvikler konusunda yakın takip olacak. Yine sosyal medya üzerinden destek vermek, danışmanlık desteği vermek, bilgilendirmek, o kitleyle yakın irtibatta olmak, yine çalışmalarımızın arasında projelendirdiğimiz ve önümüzdeki süreçte uygulamaya geçeceğimiz konu başlıklarıdır" diye konuştu.
- Hastanelerde bağımlılık klinikleri
Hastanelerde sigara bırakma poliklinikleri olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, bunların konseptinin uyuşturucu bağımlılığı poliklinikleri, uzun süreçte de bağımlılıkla mücadele şeklinde olacağını aktardı.
Bağımlılığın, yalnız sigara ve uyuşturucu şeklinde olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"Teknoloji, alkol bağımlılığı var. Yeni bir konseptle bağımlılık poliklinikleri hastanelerimizde olacak. Normal bir sağlık problemi için nasıl hastaneye gidiyorsa bu da bir sağlık sorunudur. Bağımlılıktır, tedavi gerekiyordur. Psikiyatri servislerimiz olan yerlerde de bunların yatarak tedavi olacakları alanları oluşturacağız. Yani bir uyuşturucuyla veya alkol bağımlısıyla tedavide AMATEM'lere gitmeden önceki süreçlerde yani artık müptelası olmadan, daha ilk aşamalarında, ilk anlarında gerek bağımlılık polikliniği desteğiyle gerekse hemen servise yatarak, 2-3 gün bir hafta neyse. Krizler geçiren, bırakıp yeniden başlayanlar üçüncü kademe. Biz birinci ve ikinci kademeleri çok daha yaygınlaştıracağız. 'Bağımlı olacak noktaya getirmeden olan kısmında adayların yanında olmak, onları oraya bağımlı olmadan kurtarabilmek, bağımlı olduklarında yine kamuoyunda bir damgayı yemeden, bir suç işliyormuş noktasına gelmeden, sağlık sorunu var, biz onları tedavi ediyoruz' şeklinde bir yol haritası planladık. Bunun altyapılarını kamu hastaneleri kurumlarımızda psikiyatri hekimimiz olan hastanelerde poliklinikleri, psikiyatri servisi olan hastanelerde de bunlara ayrı özel yatak düzenlemelerini başlatıyoruz."