GENEL
7 işkoluna stratejik 'istihdam teşviki'
Ulusal İstihdam Stratejisi, 2023'te işsizliğin yüzde 5'e indirilmesi, istihdam oranının ise yüzde 55'e çıkarılmasını hedefliyor. Strateji belgesi Yüksek Planlama Kurulu'nda, bir ay içerisinde Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak.
18 Kasım 2013, Pazartesi
4 temel politika
Ulusal İstihdam Strateji Belgesi dört temel politika ekseni üzerine inşa edildi:
* Eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi.
* İşgücü piyasasında güvence ve esnekliğin sağlanması.
* Özel politika gerektiren grupların istihdamının artırılması.
* İstihdam-sosyal koruma ilişkisinin güçlendirilmesi.
İş - Kur aktif olacak
Eğitim - istihdam ilişkisinin güçlendirilmesine yönelik olarak strateji belgesine giren hedefler şunlar:
* 2013 yılı haziran ayı itibarıyla 8 bin 436 olan İş - Kur personeli sayısı 2015 yılında 12 bine çıkarılacak.
* Aktif İşgücü Programları kapsamında 2014'ten itibaren her yıl 400 bin kişiye işgücü yetiştirme kursu sağlanacak.
* İşgücü yetiştirme kursunu başarı ile bitirenlerin işe yerleştirilme oranı 2015 yılına kadar yüzde 40'a çıkarılacak.
* Hayat Boyu Öğrenmeye katılım oranı 2023 yılına kadar yüzde 15'lere çıkarılacak.
Esnek çalışmayla ilgili düzenlemeler yakında kanunlaşacak ve evden çalışma, tele- çalışma, özel istihdam büroları vb. çalışma şekilleri hemen uygulamaya geçirilecek. Diğer yandan, esnek çalışanların sendikal hakları ve sosyal güvenlikleri ile ilgili iyileştirmeler sağlanacak.
Engelli kontenjanı
2023 yılına gelindiğinde kadın ve genç istihdamının AB ülkeleri seviyesine gelmesi hedefleniyor. Ayrıca, engellilere yönelik olarak kısa dönemli bir hedef bulunuyor. Buna göre önümüzdeki bir yıl içerisinde, kamu sektöründe 22 bin 302 olan engelli memur açık kontenjanının tamamı ile kamu ve özel sektörde 28 bin 864 olan engelli işçi açık kontenjanının tamamı doldurulacak.
İşsizlik maaşı şartları
Belgede, "İşsizlik ödeneği alanların toplam işsizlere oranı, 2012 yılındaki yüzde 14.5 seviyesinden 2023 yılına kadar yüzde 25'e yükseltilecek" hedefi yeralıyor. İşsizlik parası almak için özellikle son 120 gün sigortalı olarak çalışma koşulunun kaldırılması ilerleyen günlerde sözkonusu olabilir.
Başarı sağlayacak 7 sektör
Strateji Belgesi, ülkemizin stratejik başarı sağlayabileceği 7 sektörü belirledi.
BİLİŞİM: Her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilecek, bu sektörde istihdam edilen kişi sayısı 2023 yılına kadar yüzde 50 artırılacak.
BANKACILIK: Katılım bankaları dahil 205 bin kişi istihdam edilmekte. Strateji belgesi bankacılık sektöründe istihdamın yüzde 28 arttırılacağı hedefini koyuyor.
YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK: İkili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanacak ülke sayısı artacak. İstihdamın 2023 yılına kadar yüzde 160 oranında artırılması hedeflendi.
SAĞLIK: Çalışan sayısının 2023'e kadar yüzde 100 artırılması ve OECD ortalamasına yaklaşılması hedefleniyor. Meslek standartları 2015'e kadar tamamlanacak, 2023'te 1000 kişiye düşen hekim sayısı 2.4 düzeyine çıkarılacak.
TARIM: 2015'e kadar tarımda ücretli çalışanların mesleki ve beceri eğitimine geçilmesi çalışmaları 2014'te başlayacak.
TEKSTİL: Belgede, "Tekstil sektöründe de çalışanların yüzde 50'sinin 2023 yılına kadar sertifika sahibi olması" hedefleniyor.
TURİZM: Turizmde çalışma süreleri bakımından önemli düzenlemeler gelecek. Belgeye göre, turizmde fazla çalışma süreleri sınırlanacak, haftalık çalışma süresi, fazla çalışma ve denkleştirme süreleri dahil toplamda 55 saati aşamayacak.
2014'te birçok tasarı Meclis'e gelecek
Ulusal İstihdam Strateji Belgesi yukarıda özetlediğimiz kadarıyla önemli ve yeni olacak düzenlemelere gebe. Bu belgeye sahip çıkılması kadar, belgede yer verilen düzenlemeleri Meclis'e taşımak da oldukça önemli. Eğer bu belge Bakanlar Kurulu'nca imzalanır ve geçerse, 2014 yılında çok sayıda yasa teklifi Meclis'e sunulur.(Milliyet)