GENEL
7 Bin İMD’li 7 Bin Kadroyu Hak Ediyor!
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
Türkiye, İş ve Meslek Danışmanlığı kavramıyla 2011 yılında tanıştı. Üç yıldan beri sosyal medyada, internet medyasında ve ulusal basın yayın organlarında İşsiz İş ve Meslek Danışmanlarının çalışmalarına şahit oluyoruz. 7 bin işsiz danışman 7 bin kadro için yılmadan mücadelelerini sürdürmektedir.
İMD Hikayesi Nasıl Başladı?
2011 yılında 17 üniversitede düzenlenen ve KPSS puan sıralamasına göre başvuru yapan 17 bin 500 aday içerisinden seçilen 3 bin 500 adayın 9 haftalık kursa tabi tutulmasının ardından 3 bin 200 kursiyer eğitimi başarıyla tamamladı. Şubat 2012’de ilk kez Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen ve tüm masrafları İŞKUR tarafından karşılanan sınavda 2 bin 817 kişi sınavı kazandı. Sınavı kazanan 2 bin 817 kişi 2012 yılı içerisinde atandı. Nisan 2012’den sonra İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları yapma izni Sakarya Üniversitesinden sonra Anadolu Üniversitesi’ne de verildi ve 9 haftalık kurslar kaldırıldı. Sınav ücreti 400 lira ve sınavın formatı gereği konaklama giderleri de ilave edildiğinde 5 aşamalı ve 1.000 lirayı bulan bir sınav haline geldi.
İŞKUR , Yeni Danışmanlar Atamalıdır!
Özellikle 81 il ve 49 ilçede toplam 130 şubede hizmet vermeye çalışan bir kurum olan İŞKUR'da personel azlığı nedeni ile tam anlamı ile danışmanlık hizmeti yerine getirilemiyor. Büro memuru-İMD maaş çekişmesi, işyeri ziyaretleri, anketler, raporlar, ilk , orta ve liselere verilen seminerler ve konferanslar, yoğun evrak ve iş gücü eldeki 3.851 danışmanın verimli ve tam kapasiteli şekilde kullanılmasını önlüyor. Bu da yeni bir atamayı mecbur kılmaktadır.
Üniversiteler Büro Açamıyor Çünkü Personel Yok!
Üniversitelerde İş ve Meslek Danışmanlığı büroları açılıyor. Genç nesle daha okul hayatında yol yakınken mezuniyetten sonra karşılaşacakları durumlar ile alakalı bilgiler veriliyor. Lakin personel azlığı nedeni ile üniversitelerin birçoğunda bu bürolar açılamadı. Açılanlarda da haftada bir gün sadece hizmet veriliyor. Bu büroların daha aktif ve faal olması gerekmektedir. Ancak personel azlığı nedeni ile bunda başarılı olunamıyor.
Belediyelerde Danışmanlar Taşeron!
İŞKUR tarafından Belediyeler ile protokoller imzalanıyor ve Belediyelere İstihdam Büroları açılıyor. Aslında bu büroların açılması belediyelerinde işine geliyor. Siyaset tabanından iş isteyenlerin yığılma gösterdiği belediyelerde kişiler bu bürolara yönlendiriliyor. Buraya kadar her şey güzel ama bu bürolarda görev yapacak olan personelin İş ve Meslek Danışmanı olması gerekirken tahsil ve liyakat şartı alınmadan taşeron şirket elemanları görev yapıyor. O zaman insanlar neden maddi-manevi yıpranarak İş ve Meslek Danışmanı olmak için çaba sarf ediyor.
İMD’liler 7 Bin Kadroyu Hak Ediyor!
Ataması yapılmayan işsiz İş ve Meslek Danışmanları sosyal medyayı en etkili kullanan grupların başında geliyor. İş ve Meslek Danışmanları, mağduriyetlerini yetkililere anlatmak için yoğun bir çaba harcıyor. Yaptığı bütün faaliyetleri ve çalışmaları ses getiren iş ve meslek danışmanları 7 bin kadroyu fazlasıyla hak etmektedir.
“Cumhurbaşkanı ERDOĞAN’ın, Başbakanlığı döneminde kendisine, eşine ve kızına toplamda 4 kez ulaşmayı başarıp dosya-mektup verdiler.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK ile 3 kez yüz yüze görüşerek dosya-mektup vererek sorunlarını anlattılar.Kabine üyesi bakanların tamamına en az birer kez yüz yüze ulaşarak dosya ve mektuplarını ilettiler.TBMM Dilekçe komisyonuna ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e de binlerce dilekçe yolladılar. Muhalefet ve Ana muhalefet partisi milletvekillerine ulaşarak 9 kez yazılı soru önergesi verdirdiler.Mail, mektup, tweet olarak TBMM’deki bütün milletvekillerine ulaştılar.Sendika genel başkanları ve İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı ile görüştüler.Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah CANTİMUR ve Çalışma Bakan Yardımcısı Halil ETYEMEZ ile görüştüler.70 ünlü sanatçının desteği ile klip hazırladılar. Yerel ve ulusal yüzlerce gazete, dergi ve televizyona çıkarak seslerini duyurmaya başladılar.
İzmir ve Ankara'da eylem yaptılar.”
SONUÇ : İŞKUR’un tüm şubelerinde görev yapan İş ve Meslek Danışmanı sayısı 3.851’dir. Bu sayının yetmediği herkes tarafından da bilinmektedir.İŞKUR yeni şubeler açarak hizmetlerini her yere götürme çabasındadır. Bunun içinde yeni personel takviyesi şarttır.Türkiye'de 3.851 İş ve Meslek Danışmanı ile danışmanlık faaliyetleri yüksek verimde sürdürülmemelidir. Sayıca yetersiz olan bu kuruma yeni personel takviyesi ile taze kan ve heyecan getirmek mecburiyet arz etmektedir. Belediyeler ve Üniversitelere İş ve Meslek Danışmanlığı kadroları açılmalıdır.
İş ve Meslek Danışmanlığı sınavları gelişi güzel yapılmaya devam etmemeli ve durdurulmalıdır. Önce atama bekleyen 7 bin iş ve meslek danışmanına kadrolar verilmelidir, ardından planlı bir şekilde ihtiyaç doğrultusunda yeni kurslar açılmalıdır.