SAĞLIK
'400 bin hemşire 120 bin hekime ihtiyaç var'
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, “Türkiye’deki sağlık personeli açığının giderilmesi için dış kaynaklı bir çalışma olduğunu sanmıyorum” dedi.
Hemşire açığının giderilmesi için İran’dan hemşire getirileceğine yönelik spekülasyonları değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Türkiye’de eğitim veren sağlık okullarının sağlık personeli açığını kapatmaya yeterli olamadığına belirterek, “Türkiye'de sağlık dönüşümle birlikte iş gücü ihtiyacı 5 kat arttı. Ama maalesef sağlık çalışanlarının oranı ise yüzde 60 arttı. Buna çözüm olarak daha önceki süreçlerde yabancı hemşire ve hekim görevlendirmesi gündeme getirildi. Ama biz her zaman buna karşı çıktık ve her zaman karşı çıkamaya da devam edeceğiz. Ülkemizin okulları var, hocaları var, öğrenci kapasiteleri var. Şu anda bizim göreve başlayamayan arkadaşlarımız var. Ülkemizin kaynaklarıyla, eğitim seviyesini artırarak bol miktarda öğrenci alıp, kendi kaynağımızla, kendi insan gücümüzle bu işin çözülmesini istiyoruz. Şu anda 400 bin hemşireye ihtiyacımız var. 120 bin hemşire ve 120 bin hekimle hizmet veriyoruz. 120 bin hekime daha ihtiyaç var. Ancak bu sorunun çözümü dışarıdan, yabancı hemşire ya da hekim getirmekle olmamalıdır. Bu görüşümüzü Sağlık Bakanlığına da ilettik. Bize göre bu sorun çözülecekse, kendi içimizden, kendi insan gücümüzle, kendi okullarımızda verilen eğitimle çözülmelidir” diye konuştu.
2000’li yıllardan günümüze gelindiğinde hasta memnuniyetinin yüzde 39’lardan yüzde 76’lara çıkarılmasında sağlık çalışanlarının büyük bir rolü olduğuna dikkat çeken Metin Memiş, sağlıkta dönüşümün mimarı olan arkadaşlarımız maalesef çabalarının karşılığını tam olarak alamadığını savundu. Sağlık-Sen olarak; sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının hakları ile milli değerlere sahip çıkma noktasında önemli adımlar attıklarını kaydeden Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin 400 bin hemşire ihtiyacından bahsediyoruz ama şu anda açılan okullardaki sayının 70-80 bin civarlarında olduğu konuşuluyor. Türkiye 2023 yılında sağlıkta bir vizyon ortaya konacaksa, burada personel istihdamının da mutlaka planlanması lazım. Türkiye'nin sağlıktaki talebin arttığı dönemde bu sayılarla personel açığını gidermek mümkün olmayacak. Ancak ben, Türkiye’deki sağlık personeli açığının giderilmesi için dış kaynaklı bir çalışma olduğunu sanmıyorum”