SAĞLIK
2014 sonunda performansı düşük olan hekim…
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile hekimlerine reçeteleri ile ilgili yapılan aylık bilgilendirmelerin bir benzerinin tüm hekimlere uygulanacağını açıkladı. Sağlık Bakanlığı, 2014 yılı sonunda anjiyo, sezeryan ve reçetelerde yazılan antibiyotik oranları ile ilgili verilerin yer aldığı bir bilgilendirme karnesini hekimlerle paylaşacak. 2014 yılı sonunda tüm hekim ve hastanelere yazdıkları reçetelerdeki antibiyotik oranı, yaptıkların doğumlardaki sezeryan oranı ve anjiyo sayıları ile ilgili bilgilendirme yapacaklarını belirten Müezzinoğlu, “Hekim arkadaşımızla bilimsel veri ve kendi uygulamalarının kıyaslaması içeren bilgilendirmeyi paylaşacağız. Şayet belirli müeyyideler almamız gerekirse, 2014 yılı sonunda bunları planlayacağız. 2014 yılında hastane ve hekime bir bilgilendirmeyi paylaşacağız ama sorgulama ve müeyyideyi 2014 yılı sonu itibariyle ihtiyaç duyarsak onlarla paylaşarak bu uygulamaya geçmeyi planlıyoruz. Amacımız gereksiz sezeryanı, gereksiz anjiyoyu, gereksiz ilaç kullanımı bilinçli ve endikasyonlu noktaya taşımak.” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu 2013 yılı değerlendirme ve sağlıkta gelecek vizyonu toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Müezzinoğlu’nun yanı sıra toplantıya Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Nihat Tosun ve bakanlık bürokratları katıldı. Toplantı, 2013 yılında Sağlık Bakanlığı çalışmaları ile ilgili gazete ve televizyonlarda çıkan haberlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi ile başladı.
Bakan olarak bir yıl önce 24 Ocak 2013 tarihinde hizmet bayrağını Prof. Dr. Recep Akdağ’dan devraldığını belirten Müezzinoğlu, “Devir teslim töreninde Rabbim size nasip ettiği, bu şekilde ‘şanlı şerefli bir devir teslimi’ bana da nasip etsin demiştim, bu duamı tekrar etmek isterim. Basınımızın bu anlamda Türkiye’nin sağlığına verdiği değer, bizi mutlu etti. Zaman zaman incindiğimiz, zaman zaman hayıflandığımız günler olmuştur. Bir TC krizini beraber yaşadık. Bu ülkenin hiç hak etmediği, hele hele Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın hiç hak etmediği bir krizi, ne yazık ki birileri bize yaşattı, bazen de basınımız buna alet oldu. Basınımızın yaptığı katkıları, pozitif olumlu dinamiklerimize sağladığı katkılara, her zaman minnettarız ve şükran duygularımızı ifade etmek isterim.” diye konuştu.
ÇIKARMAMIZ GEREKEN DERSLERİ BİR KENARA NOT ETTİK
Bir yıldır yüksek tempo ile ‘Dev Şehir Hastaneleri’ temel atma törenlerinde, kurdukları ‘sahra hastanelerinde’, kongrelerde, yurt içinde, yurt dışında, millete şifa sunmak için hayırlı hizmetler yaptıklarını kaydeden Müezzinoğlu, “İlgi gösterdiniz. Mesleğinizin hakkını verdiniz. Hepinize gönülden teşekkür ediyorum. Değerli basın mensupları, bugün birlikte, 2013’e kısaca değindikten sonra, geleceğe ve sağlık vizyonumuza bakacağız. Son bir yıldır Türkiye, bize yakışmayan olaylara sahne oldu. Olmasaydı, daha iyi olurdu. Ama oldu. Hepimize ağır gelen, zül addettiğimiz hadiselerden hissemize düşeni aldığımız kanaatindeyiz. Çıkarmamız gereken dersleri, bir kenara not ettik. Ama geleceğe de azimle ve güvenle istikrarlı bir şekilde devam etme kararlılığımız perçinleşti.” şeklinde konuştu.
Aile hekimlerine reçeteleri ile ilgili olarak aylık bilgilendirmeler yaptıklarını belirten Müezzinoğlu, “Bu aylık bilgilendirmeler çerçevesinde özellikle antibiyotik kullanımı, sezeryan ve anjiyolar. 2014 yılında sezeryan oranları gerek hastane bazlı gerekse hekim bazlı, yani hekim arkadaşımız ayda 100 doğum yaptı ise bu doğum oranlarının ne kadarı primer yani ilk doğum, ilk doğumlarının ne kadarı normal doğum ne kadarını sezeryanla yapmış , ne kadarı ikinci doğum veya üçüncü çoklu primer olmayan doğum bunların ne kadarı sezeryan veya birincisi sezeryandı, ikincisi de sezeryan mı?, birincisi normal doğumdu, ikincisinde sezeryana mı, dönmüş bütün bunlarla ilgili bilimsel verileri hekim arkadaşımızla paylaşacağız. Kendi verileri ile bilimsel verilerin bir tablosunun kendisine sunacağız. Hastaneye dair, tabloyu sunacağız. Hastane ayda bin doğum yapıyor. Bunlardan 350’si primer doğum, primer doğumlarla ne kadar sezeryan oran nedir, kendilerindeki oranlar nedir, bilimsel veriler nedir, 2014 yılında bu paylaşımları hastanelerimizle ve hekimlerimizle yine ilaç kullanımımda, antibiyotik kullanımında, reçete bazında 100 reçetenin kaçında, antibiyotik var, 100 reçetenin yüzde 85’inde antibiyotik kullanımı varsa, bu hekim arkadaşımızla bilimsel veri ve kendi uygulamalarının kıyaslamasını kendisi ile paylaşacağız. 2014 yılı sonunda şayet, belirli müeyyideler almamız gerekirse 2014 yılı sonunda, bunları planlayacağız. 2014 yılında bu anlamda her hangi bir hastane ve hekime, neden bu kadar çok şunu yaptın? Diye bir bilgilendirmeyi paylaşacağız ama sorgulama ve müeyyideyi 2014 yılı sonu itibariyle, ihtiyaç duyarsak, onlarla paylaşarak, bu uygulamaya geçmeyi planlıyoruz. Amacımız gereksiz sezeryanı, gereksiz anjiyoyu, gereksiz ilaç kullanımı bilinçli ve endikasyonlu noktaya taşımak.” diye konuştu.
SAĞLIKÇIYA ŞİDDETE TOLERANSIMIZ OLMAYACAK
Tam Gün Yasası’nın Meclis Genel Kurulu’nda 2 Ocak 2014’te kabul edildiğini anlatan Müezzinoğlu, “Kanunda yapılan düzenlemeyle yurt dışından temin edilecek kadavraların, soykırım ve insanlığa karşı işlenmiş suçlar yoluyla ölenlerden olmaması şartı getirildi. Yoğun bakım acil servis gibi yerlerde çalışanların nöbet ücretlerini yüzde 50 arttırdık. Yasayla öğretim üyeleri saat 17.00’dan sonra kendi hastanesi ya da özel hastanede özel muayene ve ameliyat yapabilecek. Bir ay içinde YÖK kriterleri ilan edecek. Hemşire yardımcısı, ebe yardımcısı, sağlık bakım teknisyeni adıyla üç yeni yardımcı sağlık mesleğini özellikle son dönemde özel sağlık meslek liseleri ve sağlık meslek liseleri yoğun bir öğrenci alımı yaptı. 2014 yılı itibariyle sağlık meslek lisesinden mezun olanlar hemşire ebe olarak değil yardımcı olarak veya sağlık bakım teknisyeni olarak mezun olacak. Bugüne kadar kayıt olanların hakkı mahfuz olacak. Sağlık personeline karşı görevleri sırasında veya görevleri dolayısıyla işlenen kasten yaralama suçu tutuklama nedenleri arasında sayılacak. Sağlıkçıya şiddete toleransımız olmayacak. Hakim ve savcılara tutuklama yetkisi verdik. Adalet Bakanlığı ile çalışmalar devam ediyor. Daha ileri tedbirler gerekiyorsa onları da alacağız.” açıklamasında bulundu.
Kayseri’de önceki gün katliam gibi bir kaza yaşandığı hatırlatan Müezzinoğlu şunları söyledi; “Bakıyorsunuz acil hizmetler geç geldi, ölenler donarak öldü. Bunu gerçek bir haber gibi verdiğiniz zaman, 21 tane insanın yüzlerle ifade edilen yakınları hiç beklemediği anda, bir ölüm haberini alıyor ve orada acil hizmetleri geç geldi donarak öldü, bir kitleyi, yorumu, yanlış yapılacak bir haber vesilesiyle, bir kitlenin duyarlılığını, hassasiyetini, standardını sağlık çalışanları ile ilgili olumlu cümleleri sayarak bitiremem. Gecenin saat 2’si. 2.02’de telefon geliyor ve 2.09’da ambulans hareket ediyor. Ambulans merkezinin olay mahaline yakınlığı 40 kilometre kar yağıyor ve sis var.2.41’de ambulans orada. 2.47’de ikinci ambulans orada. Ondan sonraki ikinci merkez kayseri’de uzaklığı 130 km. Donarak öldü cümlesini verebilmeye yetkili tek kurum adli tıp. Adli tıp raporunu o şekilde aldıysanız eyvallah. Ama şirketin onlarca hatası olabilecek şirketin sorumlusu orada 21 kişi donarak öldü bunu da flaş haber olarak verirsek bu sağlık camiası size hakkını helal etmez. 76 milyona 2 saat kesintisiz hizmet veriyorlar. Her cümlenin o muhattaba yaptığı bıraktığı bir tepki var. Çok olumlu haber yapın demiyorum ama insanların öldüğü 50 kişinin olduğu otobüste 21 ölü 29 yaralı bu olayı sağduyuyla sabırla hakkaniyetle hata varsa hatayı konuşarak eksik varsa eksiği konuşarak ama 21 kişi donarak öldü. Arkadaşlar o zaman bu bakanlığın bu dinamikleri bu cümle ile kamuoyuyla bugün çok iddialı bir cümle söylüyorum dünyanın hiçbir ülkesinde şuan bizim acil hizmetleri standartında bir ülke yok. Bunu bizim zedelemeye ve yıpratmaya hakkımız yok. “