SINAVLAR
2014-2 Yerleştirmesinde Yüksek Puanlılar Tercih Yapmalı Mı?
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER - ZEKİ KARA
2014 KPSS sonuçlarının ilk defa tüm öğrenim düzeyleri için kullanılacağı merkezi memur yerleştirmeleri Kasım ayında yapılacak. Yüksek puanlı memur adaylarının bu atamada tercih yapmayıp puanlarını diğer atama dönemlerinde kullanması bekleniyor. Çünkü 2014 puanıyla merkezi yerleştirmede atanan bir aday, diğer merkezi yerleştirmelere başvuru yapamamaktadır.
2014-2 Tercih kılavuzunun ilk sayfasında şöyle bir uyarı yapılacaktır: “ Bu yerleştirme sonucu herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, atamaları yapılsın ya da yapılmasın, daha sonra ÖSYM tarafından yapılacak personel yerleştirmesi için yerleştirildikleri 2014-KPSS puanı ile tercih yapamazlar.”
Orta Öğretim Mezunları Ne Yapmalıdır?
Lise mezunlarına genel olarak az kadro ayrılmaktadır. 2001 kodunun dışındaki kodlar önem taşımaktadır. Şoför, Hizmetli, Memur, Hemşire, Ebe, Teknisyen, Arama Kurtarma Teknisyeni, Kaloriferci, Aşçı, Sağlık Memuru gibi unvanlarda alımlar daha çok yapılmaktadır. 90 üstü puana sahip adayların kadroları gördükten sonra tercih yapıp yapmayacaklarına karar vermeleri lazım. Kurum tercihi, unvan tercihi, il tercihi önemlidir. Ayrıca atanmada öncelikli olabilmek için adayların bazı sertifika ve belgeleri almalarında fayda vardır.
Örnek: E sınıfı ehliyeti olmayanlar, bu şartı taşıyan kadroları başvuru yapamayacaktır. Dolayısıyla ehliyet faktörü bazı adayları eleyecektir.
Ön Lisans Mezunları Ne Yapmalıdır?
Ön Lisans mezunlarının kadroları lise mezunlarına oranla daha fazladır. Ancak unvan bazında bazı bölümler atamalarda daha şanslıyken bazı bölümlerin şansı daha azdır. Farklı unvanlarda ön lisans mezunu memur alınmaktadır. Adayların genel sıralama yerine bölümlerindeki sıralamaya göre ve kadroların dağılımı yayınlandıktan sonra Kasım ayında tercih yapıp yapmayacaklarına karar vermeleri lazım. Aranılan nitelik kısmında birden fazla kodun olup olmaması adayların şansını etkileyecektir.
Örnek: Nitelik kısmında mezun olunan alan kodu ne kadar az olursa o alandaki kişilerin atanma şansı da artacaktır. Ancak bir kadro için 5-10 ön lisans bölümünden mezun olma şartı isteniyorsa adayların atama olasılığı biraz azalacaktır.
Lisans Mezunları Ne Yapmalıdır?
Lisans mezunlarında hesaplar daha farklıdır. Memur alım sayısı fazla olmakla birlikte belirli aralıklarla kurumsal alımlar yapılmaktadır. 4001 koduyla daha çok memur alımı yapılmaktadır. Lisans mezunlarının hesabı ve kitabı bölümlere göre değişecektir. Alanında ataması az olanlar ilk yerleştirmede atanmak isteyeceklerdir, alanında ataması fazla olanlarsa puanlarını diğer atama dönemlerine saklayacaklardır. Yüksek puanlıların ve öğretmen adaylarının memurluk tercihi önemlidir.
Örnek: Yüksek puanlı adayların 4001 kodu yerine kendi alanlarında tercih yapması, 4001 puanlarını düşürür. Ancak yüksek puanlıların 4001 tercihine yönelmesiyle de o alandaki diğer adayların şansını artıracaktır. 90 puanlı bir sosyoloji mezunu Sosyolog tercihi yaparsa 4001’den başka bir aday yerleşir, 90 puanlı sosyoloji mezunu Sosyolog tercihi değil de 4001 tercihiyle atanırsa bu sefer de diğer sosyoloji mezunlarının şansını arttıracaktır.
NOT: Memur adaylarının tüm öğrenim düzeylerine göre bölüm/alan sıralamaları yayımlanmıştır. Adaylar, kendi bölüm sıralamalarından ziyade ÖSYM Kılavuzlarında belirtilen kodlardaki adı geçen bölümlerin toplam sıralamasına bakmalıdır. Örneğin; İnşaat, İnşaat Teknikerliği, İnşaat Teknolojisi mezunları 3225 koduna göre tercih yapmaktadırlar. Adaylar üç bölümü işaretleyerek sıralamalarına bakmalıdır.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.