Aile hekimleri kendilerine getirilen zorunlu nöbete tepki gösteriyor. Türk Sağlık-Sen tarafından yapılan ankete katılan bin 428 aile hekimi ve aile sağlığıçalışanını katıldığı anketten dikkat çekici sonuçlarortaya çıktı. Sonuçlara göre aile hekimliğiçalışanlarının yüzde 91'i nöbet uygulamasınınyanlış bir karar olduğunu düşünüyor. Ailehekimlerinin yüzde 50'i nöbet uygulaması nedeniylesistemden ayrılmayı düşünüyor.
Türk Sağlık-Sen, aile hekimlerinin nöbet tutması ile ilgili düzenleme ile ilgili bir anket çalışması yaptı. Ankete 598'i aile hekimi, 830'u aile sağlığı çalışanı olmak üzere bin 428 kişi katıldı. Ankete göreçalışanların yüzde 79'u Sağlık Bakanlığı'nın aile hekimliği sisteminde çalışanların sorunları ile ilgilenmediğini düşünüyor. Aile hekimliğinde çalışanların yüzde 68'ine göre iş yükü oldukça fazla, yüzde 23'üne göre fazla, yüzde 6'sına göre normal ve yüzde 3'üne göre az. Yani aile hekimliği sisteminde görev yapan çalışanların yüzde 91'i iş yüklerinin fazla olduğunu düşünüyor.
AİLE HEKİMLERİNİN YÜZDE 50'Sİ NÖBET NEDENİYLE AYRILMAK İSTİYOR
Ankette TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmekte olan Tam Gün Yasa Tasarısı'nda yer alan aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesi ile ilgili düşünceleri de soruldu. Anketekatılanların yüzde 91'i aile hekimliği sistemi çalışanlarına nöbet uygulaması getirilmesinin yanlış bir kararolduğu düşünüyor.
Katılımcıların yaklaşık yüzde 55'i aile hekimliği sistemine nöbet getirilmesi nedeniyle sistemden ayrılmayıdüşünmekte. Yüzde 15'i nöbet uygulaması gelse bile sistemden ayrılmayacağını belirtmiş, yüzde 30'u ise bu konuda kararsız. Aile hekimlerinin yüzde 50'si, aile sağlığı çalışanlarının ise yüzde 59'u nöbet nedeniyle aile hekimliği sisteminden ayrılmayı düşünüyor
AİLE HEKİMLİĞİ SİSTEMİNİN GELECEĞİ PEK DE PARLAK GÖRÜNMÜYOR
Ankette ayrıca aile hekimliği çalışanlarına sistemin geleceği hakkında da düşünceleri soruldu. Sonuçlaragöre çalışanların yüzde 67'si aile hekimliği sisteminin daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Yüzde 21'isistemin sorunlarla devam edeceğini belirtiyor. Yüzde 2'lik bir kesim bu konuda fikir beyan etmiyor.Çalışanların sadece yüzde 10'u aile hekimliği sisteminin düzelerek iyileşeceğini belirtiyor.
Anket sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Anketsonuçları da açıkça göstermektedir ki aile hekimliği sisteminde görev alan çalışanların çok büyük birbölümü iş yükünü fazla bulmaktadır. Bunun üstüne bir de nöbetlerin gelmesine aile hekimleri haklı olarak tepki göstermektedirler." dedi.
Aile hekimlerinin nöbet uygulamasını protesto amacıyla iş bırakma eylemi yapmalarının konu üzerinde ne kadar hassas olduklarının bir göstergesi olduğunu vurgulayan Kahveci, "Sağlık Bakanlığı çalışanlarınmemnuniyeti için adım atması gerekirken hala çalışma hayatını zorlaştıracak uygulamalara gitmesi yanlıştır. Aile hekimleri sabırlarının sonundadır. Sağlık Bakanlığı çalışanların feryadına ve taleplerine kulak vermelidir. Sistemdeki sorunları, çalışanların sıkıntılarını ve taleplerini değerlendirmeye almalıdır." diye konuştu.