SINAVLAR
11 bölüm yetenek yerine artık puanla öğrenci alacak
Uzmanlar, hem adayların hem de üniversitelerin bu durumdan zamanında haberdar edilmemesini eleştirdi.
Bu yıl aralarında Görsel İletişim Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümlerinin de olduğu Güzel Sanatlar Fakültesi programlarında okumak isteyen öğrencilerin sadece YGS'ye girmesi yeterli olmayacak. İkinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) da katılmaları ve yeterli puanı almaları gerekecek.
YÜKSEKOKULDA YGS YETERLİ
Öğrencinin girmek istediği bölüm yüksekokul bünyesindeyse sadece YGS'ye girip gereken puanı alması yeterli. Bu bölümlere yerleşmek için artık özel yetenek sınavı yapılmayacak. Ancak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bir üniversitede fakülte bünyesinde bulunurken, başka bir üniversitede yüksekokul içinde yer alıyor. Bu durumda yüksekokuldaki bu bölüme girmek isteyen öğrencinin YGS'ye girmesi yeterli olacak. Gastronomi ve Mutfak Sanatları'nı fakültede okumak isteyen adayın ise LYS'de de TS-1'den yeterli puanı alması koşulu aranacak.
ÖSYM ADAYLARI UYARMADI
Bu durum, ÖSYM tarafından yayınlanan ÖSYS başvuru kılavuzunda son iki yılın özel yetenekle öğrenci alan programları karşılaştırıldığında anlaşıldı. Özel yetenek sınavına hazırlanan adaylar ÖSYM'nin süreç devam ederken değişiklik yapmasını ve kamuoyunu zamanında bilgilendirmemesini eleştirdi. Bazı üniversitelerin internet sitesinde halen bu bölümlere özel yetenek sınavıyla öğrenci alındığına ilişkin yazılar var.
Uzmanlar ise eğitim sistemi üzerinde sınavın ağırlıklı etkisinin azaltılması tartışılırken bu bölümlerin yeteneğe göre seçim yerine ÖSYS'ye dahil edilmesini çelişki olarak nitelendiriyorlar. Ayrıca bu bölümlere girmek isteyen adayların şimdiye kadar sanat ağırlıklı dersler alarak özel yetenek sınavlarına odaklandığını, LYS'ye yönelik bir hazırlık yapmadıklarını hatırlatıyorlar. Bu değişiklikle birlikte adayların kısa sürede LYS'ye hazırlanmaları gerektiğini ve matematik, fizik, edebiyat ve tarih gibi derslerden yüksek puan almak zorunda olduklarını belirtiyorlar.
Peki bu bölümler şimdi kaç puanla öğrenci alacak, adaylar ne yapmalı, puanlar yükselecek mi düşecek mi? Bu konuda uzmanların önerisi şöyle:
"Daha önceki yıllarda bu bölümlere bazı üniversitelerde puanla, bazılarında ise özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul ediliyordu. Adaylar girmek istedikleri bölüme puanla öğrenci alan üniversitelerin taban puanlarını referans alabilirler. Bu yıl ilk kez merkezi sistemle öğrenci alacak bölümlerin puanı da benzer programlara yakın olacak. Bölümlerin önemli bir kısmının TS puanıyla öğrenci alacak olması, puanların yüksek çıkacağına da işaret ediyor. TS kontenjanlarının az, aday sayısının fazla olması böyle bir riske yol açıyor. Adayların bu olasılığı dikkate almaları ve hazırlıklı olmaları gerekiyor."
KAÇ KONTENJANI ETKİLER?
Özel yetenek sınavı yerine bu yıl sadece puanla öğrenci alacak programlar için geçen yıl toplam 3 bin 806 kontenjan ayrılmıştı. Bu kontenjanın 1747'si İç Mimarlık, 560'ı Görsel İletişim Tasarımı, 439'u ise Gastronomi ve Mutfak Sanatları programını kapsıyordu. Kalan 8 program ise 1060 öğrenci alıyordu. hürriyet