SINAVLAR
10 soruda KPSS başvuru kılavuzu
BİRDEN FAZLA LİSANS EĞİTİMİNDEN MEZUN OLANLAR
Birden fazla lisans eğitiminden mezun olanlar, bu bilgilerini ÖSYM sistemine işleyebilecek.
Kılavuz hükmü şu şekildedir:
"14. Lisans Eğitim Bilgisi
Adaylar, birden fazla lisans eğitim bilgisinin ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıdını sağlayabileceklerdir."
SINAVDAN ÖNCEKİ YDS PUANI, KPSS PUANINA ETKİ EDECEK
SINAVDAN SONRAKİ YDS PUANI, 2015 KPSS PUANINA ETKİ ETMEYECEK
Kılavuzda yer alan hüküm şu şekildedir:
"3.11 Değerlendirme
Yabancı dil ağırlığı içeren KPSS puanları hesaplanırken kullanılacak yabancı dil standart puanının hesaplanmasında, adayların ilgili KPSS'den önce elde ettikleri Almanca, Fransızca veya İngilizce en yüksek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonucu kullanılacaktır. KPSS'den sonra elde edilecek Yabancı Dil Sınavı (YDS) sonuçları, yabancı dil ağırlığı içeren bir sonraki KPSS puanlarının hesabında dikkate alınacaktır. KPSS'ye giren adayların her üç yabancı dil için (Almanca, Fransızca, İngilizce) YDS puanlarının ortalama ve standart sapma değerleri ayrı ayrı hesaplanacak, bu değerler kullanılarak adayların yabancı dil standart puanları hesaplanacaktır."
2015 KPSS SONUÇLARI, MEMUR ALIMLARINDA KULLANILMAYACAK
2015 KPSS sonuçları sadece öğretmenlik ile A Grubu alımlarda kullanılabilecektir. Bu nedenle kılavuzda bu kez açıklama yer almıştır. Açıklama şu şekildedir:
"1.6 2015-KPSS sonuçları B Grubu Kadrolar için ÖSYM Başkanlığınca yapılacak merkezi yerleştirme işlemlerinde ya da merkezi yerleştirme kapsamında olmamakla birlikte ilk defa açıktan personel alımlarında KPSS sonuçlarını kullanma durumunda olan ve kamu personeli istihdam eden (Zabıt Katibi, İnfaz Koruma Memuru, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesi çerçevesindeki alımlar, Milli Savunma Bakanlığı sivil memur alımları ve bazı üst kurullar gibi.) tüm kurumların yapacakları personel alımlarında kullanılamayacaktır. A Grubu Kadrolar ile Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Kadrolarına başvurmayacak adayların 2015-KPSS'ye girmelerine gerek yoktur."
A GRUBU KADROLAR İÇİN SINAVA GİRECEK OLANLAR, KURUMA BAŞVURACAKLARI SIRADA MEZUN OLMALIDIR
Adayların sınava girdikleri sırada mezun olmaları şartı bulunmamaktadır. Önemli olan ilan edilen kadroya başvuru sırasında mezun olmaktır. Bu durum kılavuzda şu şekilde açıklanmıştır:
"1.11 Adayların, Yönetmeliğin A Grubu olarak tanımladığı kadrolar için kamu kurum ve kuruluşlarına ve öğretmen kadroları için Milli Eğitim Bakanlığına başvurdukları tarihte mezun durumda olmaları şarttır."
"2.1. Sınava, lisans programlarından mezun olanlar ile sınava başvuru sırasında mezun durumda olmayan ancak sınavın geçerlik süresi (iki yıl) içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir."
ÖSYM'YE GÖNDERİLEN ENGELLİ RAPORLARI SADECE UYGUN SINAV KOŞULU SAĞLAMAK İÇİN
Bazı engelli adayları, ÖSYM'ye verdikleri engelli raporlarını yanlış değerledirmektedir. Başkanlığa gönderilen raporlar sadece adayların uygun bir koşulda sınava girmelerini temin etmek üzere istenmektedir.
KİMLER İNTERNET ÜZERİNDEN BAŞVURUSUNU YAPABİLECEK
ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde geçerli fotoğrafı (*) ve geçerli eğitim bilgisi bulunan (**) adaylar; başvuru işlemlerini bireysel olarak İnternet aracılığıyla (https://ais.osym.gov.tr) yapabileceklerdir.
* Geçerli fotoğraf: Son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinden çekilmiş ve ÖSYM tarafından reddedilmemiş fotoğraflar geçerli fotoğraftır.
** Eğitim bilgisi: Daha önce yapılan ÖSYM sınavlarına başvuru yapmış ve eğitim bilgileri ÖSYM sisteminde bulunan durumdur. Adayın eğitim bilgileri değişmemiş olmalıdır.
BİR KAMU KURUMUNDA ÇALIŞMA DURUMU
Başvuru forumunda yer alan bu soru sadece istatiksel amaçlıdır. Çalışmayanlar bu bölümü boş bırakacaktır.
SINAVA GİRİŞ BELGESİ 10 GÜN ÖNCE İNTERNETTEN ALINACAK
SINAVA GİRİŞ BELGELERİ ADAYLARIN ADRESLERİNE GÖNDERİLMEYECEK
2015-KPSS ve ÖABT'ye başvuran adaylar için katılacakları her oturum için ayrı olmak üzere Sınava Giriş Belgesi düzenlenecektir. Bu belgeyi adaylar, T.C. Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden, ilgili sınav/test tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir.
DOĞRU CEVAP SAYISINDAN YANLIŞ CEVAP SAYISININ DÖRTTE BİRİ ÇIKARILACAK
Kılavuz hükmü şu şekildedir:
"Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenekte, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır."
120 PUANDAN HERHANGİ BİRİNİN HESAPLANABİLMESİ İÇİN, O PUANIN BİLEŞİMİNDE BULUNAN TESTTEN BİR DOĞRU VEYA YANLIŞ CEVABIN OLMASI GEREKİYOR
Bilindiği üzere, 2015 KPSS ile 120'ye yakın puan türü hesaplanacaktır. Bir puan türünden hesaplama yapılabilmesi için, o puanın bileşiminde yer alan testten sınava girilmiş olması, doğru veya yanlış bir cevabın olması gerekmektedir.
Kılavuz hükmü şu şekildedir:
"Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. YDS puanı olmayan adayların yabancı dil standart puanı hesaplanmayacaktır."
SINAV SONRASINDA SORU İPTAL EDİLİRSE NE OLUR?
Kılavuz hükmü şu şekildedir:
"Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından "geçersiz" sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir." www.memurlar.net