GENEL
10 Bin Meslek Danışmanı Atama Bekliyor
GAZETEKAMU / ÖZEL HABER
61.Hükümetin 2023 hedeflerinin başında işsizlik sorununu çözmek geliyor. İşsizlikle etkin mücadele için 61.hükümet programında ‘Her İşsizin Bir İş ve Meslek Danışmanı Olacak’ denilmiş ve bu kapsamda İŞKUR bünyesinde 3 bin 923 İş ve Meslek Danışmanı göreve başlatılmıştır. İş ve Meslek Danışmanlarının istihdama sağladığı katkı yetkililerce gün be gün taçlandırılmasına rağmen İŞKUR’ un kurumsal kapasitesinin yetersizliği dolayısıyla işsizlik yeterince engellenemeyerek %10,9 seviyesine yükselmiş, proje tıkanma noktasına gelmiş, bu acı gerçek Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesinde şu cümlelerle dile getirilmiştir:
‘’İŞKUR tarafından 2009 yılından itibaren yürütülen faaliyetlerdeki önemli artışa rağmen, mevcut işsiz sayısı dikkate alındığında bu faaliyetlerin yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Bu durumun hem yerel hem de ulusal düzeyde İŞKUR’ un kurumsal kapasitesinin olması gerektiği ölçüde geliştiril(e)memesinden kaynaklandığı açıktır. Nüfusları itibarıyla Türkiye ile benzerlik gösteren AB ülkeleri ile kıyaslandığında, İŞKUR’ un personel sayısının çok yetersiz olduğu anlaşılmaktadır. Eurostat 2009 verileri değerlendirildiğinde AB’ye üye 21 ülkenin ortalamalarına göre istihdam kurumlarında personel başına işsiz sayısı 62 iken, Türkiye’de 2010 yılı verilerine göre personel başına işsiz sayısı 917’dir.2013 yılı İŞKUR verilerine göre toplam 3 bin 923 sözleşmeli İş ve Meslek Danışmanının göreve başlamasıyla birlikte kurumun personel sayısı 8 bin 436 ya yükselmiş personel başına düşen kayıtlı işsiz sayısı 270’e inmiştir.Bu verilere göre 21 AB ülkesi ile karşılaştırma yapıldığında personel sayısı açısından yaklaşık 4 kat daha az personel ile hizmet verilmektedir.Bu verilere ilave olarak,2009 yılından itibaren aktif ve pasif politika uygulamalarında yaşanan önemli artış da İŞKUR’ un iş yükünü geçmişle kıyaslanamayacak şekilde artırmıştır.’’
Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesinde İŞKUR’ un kurumsal kapasitesine ilişkin gerçekleştirilen bu analiz, işsizlik sorununun çözüme kavuşturulması noktasında oldukça önemlidir çünkü sunulan hizmetteki kalitenin(verimin) artması, personel üzerindeki iş yükünün azaltılmasıyla doğru orantılıdır.Yapılan tüm değerlendirme ve analizler İŞKUR’ a nitelikli personel alımını gerekli kılmaktadır.Hali hazırda aranan nitelikteki işgücü de mevcuttur.Bir plan ve program dahilinde yapılmayan sınavlar sonucu 2013 yılından itibaren İş ve Meslek Danışmanlığı sınavına katılarak belge almaya hak kazanan kişi sayısı 10 bini geçmiştir.İŞKUR bu değerli kaynaktan faydalanarak hem doğrudan hem de dolaylı olarak istihdama katkı sağlamış olacaktır.
Diğer taraftan 26 Mart tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan“İş ve Meslek Danışmanlarının Atanma ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kurum içinde çalışan memurlara KPSS puanına gerek olmaksızın İş ve Meslek Danışmanı olma yolunu açmış, bu durum atama bekleyen İş ve Meslek Danışmanlarını derinden yaralamıştır. Kendileri 2 yıldır İMD kadrolarına atanmayı beklerken, iş sahibi bireylerin İMD kadrolarına geçirilecek olması hiçbir adalet terazisinde tartılamayacak kadar adaletsiz bir uygulamadır. Yönetmeliğin yayımlanmasının hemen ardından “SAUSEM” fırsatı kaçırmamış, 2 Mayıs'ta sınav yapacağını internet üzerinden duyurmuştur. Kurum içerisinde yeterince İMD sertifikasına sahip memur varken bu sayının Nisandaki sınavla katlanacak olması 2 yıldır atanmayı bekleyen İş ve Meslek Danışmanlarının geleceğe umutla bakmasının önündeki en büyük engeldir. İşsiz İş ve Meslek Danışmanları yetkililerden bu haksızlığa engel olunmasını, bunun için de bir an evvel atamalarının yapılmasını istemektedir. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Biz varken emekler asla zayi olmayacaktır” sözüne güvenerek yola çıkan 10 bin İş ve Meslek Danışmanı devletten emeklerine sahip çıkılmasını beklemektedir.
** Soru, görüş ve talepleriniz için tıklayınız