Almanya’ya kaçan eski başkanından sonra Yunus Emre Vakfı’nda yaşanan 400 milyon liralık yolsuzluk skandalının ardından, vakfın Suriye’nin Afrin, El Bab ve Azez bölgelerinde düzenlediği tadilat işlemleri için 41 adet sahte fatura kestiği ortaya çıktı. Hem gösterilen firmaların gerçek olmadığı hem de işlemlerin usulsüz yapıldığı iddia ediliyor.
Daha önce de gündeme gelen büyük bir yolsuzlukla gündeme gelen vakfın, naylon faturalarla 400 milyon liralık bir usulsüzlük yaptığı, bu nedenle savcılık tarafından soruşturma açıldığı aktarıldı.
Gazeteci Murat Ağırel’in ifadelerine göre, Yunus Emre Vakfı’nın eski başkanının oğlu E.A. ve 11 kişi gözaltına alınmış ve bunlardan 8’i tutuklanmıştı.
Söz konusu vakfa ait olduğu belirlenen sahte faturalar arasında, toplam değeri 19 milyon dolar olan belgelerin bulunduğu, bu faturaların kesildiği firmaların ise aynı kişilere ve onların akrabalarına ait olduğu tespit edilmiştir.
Vakfın yolsuzlukları arasında, 2024 yılında Brüksel’de düzenleneceği iddia edilen bir “Coğrafi işaret zirvesi” için 5 milyon liralık harcama yetkisi verilmesi bulunuyor. Ancak daha sonra bu etkinliğin Brüksel’de gerçekleşmediği anlaşıldı. Ağırel, konuyu şu şekilde dile getirdi: “Şeref Ateş’in oğlunun kurucusu olduğu firmalardan teklif alınmış ve bunlardan biri ile anlaşılmış. Kuruma 6 milyon lira bedelinde fatura kesilmiş, fakat Brüksel’de öne sürülen etkinlik aslında gerçekleşmemiş.”
TADİLAT İŞLERİ GERÇEK DEĞİL, FATURALAR SAHTE
Yunus Emre Vakfı’nın neden olduğu başka bir yolsuzluk da, Suriye üzerinden yürütülen işlemlerle ilgili. Ağırel, “Suriye’de Afrin ve El Bab’da bulunan binaların tadilat ve tefrişat işleri için ‘Maksal’ adlı bir firma ile anlaşma yapıldığı” bilgisini verdi. İhalelere girmemek için harcama tutarının aşılmaması adına alışverişlerin parçalara bölündüğü de vurgulandı.
Anlaşma yapılan firma tarafından, vakfın El Bab, Afrin ve Azez’deki binaları için 376 ton inşaat demiri ve 1003 metreküp hazır beton için 41 adet sahte fatura kesildiği belirlendi. Ayrıca, aynı firmadan okçuluk malzemesi alımı da yapıldığı görüldü.
Yapılan incelemelerde, tüm işlemlerin asılsız olduğu anlaşıldı. Ne sevk irsaliyesi, ne Suriye’ye giden firma yetkilisi ve ne de sevk edilen bir ürün bulunmadı. Maliyet hesabı için teklif veren firmaların, vakfa sahte fatura kestiği tespit edilen firmalarla bağlantılı olduğu ve birçoğunun aynı adreslerde kayıtlı olduğu belirlendi.
TOPLAMDA 19 MİLYON DOLARLIK SAHTE FATURA
Murat Ağırel’in kaleme aldığı yazıda, Yunus Emre Vakfı’nın toplam 19 milyon dolar değerinde sahte fatura kestiği belirtilmektedir.