GENEL
Yazılım Mühendisliğine Kadro Talebi
GAZETEKAMU / ZÖEL HABER
Yazılım Mühendisliği mezunları, kamuda 70-80 bin yazılımcı açığı olduğunu belirterek merkezi atamalarda Yazılım Mühendisi alımı talep etmektedir. 5 yıllık geçmişe sahip bölümlerinin Bilgisayar Mühendisliğinden ayrı olduğunu belirten adaylar, 90 puan almalarına rağmen atanamadıklarını ifade ettiler.
Yazılım Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?
Yazılım Mühendisliği, ileri teknoloji uygulamalarında ve modern iş dünyasında büyük önem taşıyan bir bölümdür. Günlük hayatta yaygın olarak kullandığımız bilgisayarlar, bankacılık sistemleri, telefonlar, tıbbi ekipman ve teşhis cihazları, enerji sistemleri, tasarım ve imalat uygulamaları yazılımlar olmadan bu işlevlerini yerine getiremezler. Yazılım mühendisleri, kullanıcı ihtiyaçları, maliyet, teknik ve ekonomik yapılabilirlik, güvenilirlik, emniyet, bakım-onarım kolaylığı, ürün kalitesi ve zamanında teslim vb. faktörleri göz önüne alarak mühendislik biliminin sistem yaklaşımıyla en etkin yazılımı geliştirmekle sorumludurlar.
Yazılım Mühendisliği- Bilgisayar Mühendisliği Arasındaki Fark Nedir?
Bu iki mühendislik dalı arasındaki ortak yanlar çok fazla olmakla beraber, ana fark şu şekilde izah edilebilir: Bilgisayar Mühendisliği daha çok donanımın kendisini kontrol eden yazılımların tasarımı ve geliştirilmesine vurgu yaparken, Yazılım Mühendisliği ise çoğunlukla uygulama yazılımlarının tasarımı, geliştirilmesi, kurulması ve yaşatılması ile ilgilenir.
Hangi Üniversitelerde Yazılım Mühendisliği Var?
Yazılım Mühendisliği bölümüne 2015 yılında toplam 14 üniversitede 936 kontenjan açılmıştır. 14 üniversiteden 2 tanesi devlet, 12 tanesi ise vakıf üniversitesidir. Bu üniversiteler 8 farklı şehirde bulunmaktadır. Vakıf üniversiteleri 12 Yazılım Mühendisliği bölümüne tam burs vermektedir.
Son 4 yıla kadar devlet üniversitelerinde olmayan bir bölümdür. İlk olarak 2010 yılında Fırat Üniversitesinde açıldı ve ilk mezunlarını 2014 Haziran ayında verdi. Şu an da aynı üniversitede iki diploma verilen iki yıl yurt içi iki yıl yurt dışı(UOLP-Sam Houston State) eğitim de olmak üzere öğrenci alımına devam etmektedir.Devlet üniversitelerinde K.T.Ü ve Celal Bayar üniversitelerinde öğrenci almaya başladı. Yine devlet üniversitelerinde bölüm açılmasına rağmen öğrenci alımına başlamayan üniversitelerde mevcut. Yazılım Mühendisliğinin olduğu bazı özel üniversiteler;Bahçeşehir Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Işık Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi,Maltepe Üniversitesi, Atılım Üniversitesi ve Beykent Üniversitesi.
Yazılım Mühendisleri Nerelerde Çalışır?Yazılım Mühendisleri sistem analisti, sistem mühendisi, tasarım mühendisi, web tasarım ve program uzmanı, bilişim teknolojileri uzmanı, uygulama programcısı olarak hemen her kurum ve kuruluşun çeşitli bölümlerinde; bilgisayar yazılımı üretildiği bilgi işlem merkezlerinde yönetim, veri yönetimi, bilgisayar destekli endüstriyel tasarım ve gerçekleştirilmesinde uygulama mühendisi olarak görev alabilmektedir.
Yazılım Mühendisleri Neden Kamuda İstihdam Edilmelidir?
2010 yılında devlet üniversitelerinde Yazılım Mühendisliğinin açılması yerli yazılım geliştirilmesi için büyük bir adım olmuştur ancak bu adım eksik kalmıştır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Işık 2015 bütçe görüşmeleri sırasında kamuda 70-80 bin yazılımcı açığı olduğunu belirtti. Bizler ülkenin gençleri ve Yazılım Mühendisleri olarak bütün kamu kurumlarımızın kendi yazılım ihtiyaçlarını en doğru şekilde belirleyebilmesi, yazılım geliştirme süreçlerine tam güvenle dahil olması, bilgi teknolojileri alımlarını daha etkin denetleyebilmesi, kurumlarımızın çalışmalarında bilgi teknolojilerinin etkin kullanımıyla vatandaş memnuniyetinin artırılması, hızlı bir şekilde artan ve kendini sürekli güncelleyen siber tehditler karşısında ülkemizin geride kalmayarak kurumsal bilgi güvenliğinin etkili bir şekilde sağlanması ve bilişim çağına uygun bakış açısının güçlendirilmesi için Yazılım Mühendisi kadrosunun arttırılması gerekliliğine inanıyoruz.
Bizler Yazılım Mühendisiyiz ve Bilgisayar Mühendislerinden farklı olarak görülmek ve bu şekilde kadro almak istiyoruz.Merkezi atamalarda Bilgisayar Mühendisliğine zaten çok az kadro veriliyor, birde bu kadrolara Yazılım Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği ortak ediliyor. Geçtiğimiz Kasım atamasında Bilgisayar Mühendislerine 27 kadro verilirken, Yazılım Mühendislerine 3 kadro verildi. Rakamlar her iki mühendislik için gülünç ama bununlada kalmıyor; Yazılım Mühendisliğinden atananların 2’sinden C seviyesinde YDS istendi. Bizler sadece adaletli bir dağılım istiyoruz. KPSS(B) grubunda YDS şartı olmasın istiyoruz.
Adalet İçin Merkezi Atama!
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Işık, 2015 bütçe görüşmelerinde kamuda 70-80 bin yazılımcı açığı var demesine rağmen neden alım olmuyor? Bu sorunun cevabı son yıllarda merkezi atama dışına çıkarılan kurumlara mülakat adı altında alınan işin ehli olmayan adaylardır. Merkezi atamada 90 alan Bilgisayar/Yazılım Mühendisini geçemeyen bu adaylar “mülakat”yoluyla kadroları dolduruyor. Karşımızada 90 alıp açıkta kalan “Mühendis Ordusu” çıkıyor.
** Haber talepleriniz için tıklayınız