Eric Schmidt, yapay zeka teknolojisinin bazı ülkeler tarafından biyolojik silah geliştirme amacıyla istismar edilebileceği uyarısında bulundu.
Schmidt, “Bu teknoloji gelişim hızıyla kötü niyetli kullanımlara uygun hale gelebilir” ifadesini kullandı.
Yapay zekanın, kötü niyetli kişiler tarafından kullanılması durumunda kitlesel zararlara yol açabilme potansiyeline sahip olduğunu belirten Schmidt, “Yanlış ellerde, bir bireyin biyolojik silah geliştirmesi mümkün” dedi.
Hükümetlerden denetim talebi
Eric Schmidt, özel teknoloji şirketlerinin yapay zeka alanındaki gelişimlerinin devletler tarafından denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Bununla birlikte, aşırı düzenlemelerin yenilikçiliği olumsuz etkileyebileceği konusunda da uyarıda bulundu.
ABD’nin yapay zeka alanında kısıtlamalar getirmek amacıyla mikroçip ihracatını sınırlamasını destekleyen Schmidt, “Gerçekçi bir düzenleme mekanizmasının oluşturulması şart. Özel şirketler bu alanda ilerlemeler kaydediyor, ancak hükümetlerin de denetim yapması gerekiyor” dedi.
ABD Başkanı Joe Biden, görev süresi boyunca mikroçip ihracatını kısıtlamıştı. Ancak bu kararın Donald Trump tarafından geri alınabileceği yönünde spekülasyonlar bulunuyor.
Avrupa’daki yapay zeka düzenlemeleri
Schmidt, Avrupa’daki aşırı yapay zeka düzenlemelerinin, elektrikten bu yana en önemli olan bu teknolojinin ilerlemesini tehdit edebileceği konusunda endişelerini ifade etti.
Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi’nde, ABD ve Birleşik Krallık’ın anlaşmaya imza atmaması dikkat çekti. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, “Yeni bir sektörü aşırı düzenlemelerle baltalayamayız” diyerek uyarıda bulundu.
“Akıllı telefonların çocuklar üzerindeki etkisi”
Eric Schmidt, geçmişte Google’ın Android işletim sistemini satın aldığı dönemde şirkette yer almıştı. Ancak artık, akıllı telefonların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak bu duruma daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini savunuyor.
“Teknoloji dünyasındaki birçok kişi gibi ben de bu durumu tam anlamıyla öngöremedim. Fakat şu anda özellikle çocukların korunması konusunda daha dikkatli olmalıyız” dedi.
Schmidt, 16 yaş altındaki çocuklara sosyal medya kullanımında yasak getirilmesini desteklediğini belirterek, “Neden en değerli varlıklarımız üzerinde kontrolsüz bir deneye izin verelim?” şeklinde görüş bildirdi.
Avustralya Parlamentosu, 2024 yılında 16 yaş altına sosyal medya yasağı getiren bir yasa tasarısını onayladı. Ülke Başbakanı Anthony Albanese, bu kararın “çocukların zarar görmesinin önlenmesi” amacıyla alındığını ifade etti.
The Lancet tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, okullarda akıllı telefon yasaklarının öğrencilerin davranışları veya akademik başarıları üzerinde belirgin bir iyileşme sağlamadığı ortaya konulsa da, genel etkilere dair incelemeler sürüyor.