GENEL
Ya hepimiz engelliyiz, ya hiçbirimiz
3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Lisesi önüne bugün seslerini duyurmak için yürüdüler. Engelli Hakları Kurumu, Engelli Hakları Atölyesi, Engelli ve Aileleri Dayanışma ve Eğitim Derneği, LİSTAG(LGBTİ Aileleri ve Yakınları Grubu), LAMBDA, Kuzey Ormanları Savunucuları, Engelli Kadın Derneği gibi 44 sivil toplum kuruluşunun yaptığı çağrı üzerine toplanan grup sloganlarla, davullarla yürüyerek seslerini duyurmak için İstiklal Caddesi’nde yürüdü. Eylemin ağırlıklı amacı; engelli vatandaşların sosyal hayatta çektikleri sıkıntılara dikkat çekmekti. Aynı zamanda “Engelsiz Eğitim”e de dikkat çeken grup, eğitimde engellerin kalkması için de mücadeleye devam diyen grup, eğitim, yaşam, maaş, sağlık hakları için tek ses, tek nefes oldular.
Türkiye, “Birleşmiş Milletler Engelli Haklar” sözleşmesini kabul eden ilk ülkelerden biri. Ancak, hala bireysel başvuru hakkını tanıyan ek ihtiyari protokol yürürlüğe girmedi. Engelli hakları sözleşmesinin temeli, engellilerin sorunlarının temel insan hakları sorunu olduğunu kabul etmesi ve hakları birey üzerinden tanımlamasıdır.
“AYRICALIK İSTEMİYORUZ”
İstiklal’den yürüyen grup, Galatasaray Lisesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında en temel hakları olan “Yaşam Hakkı” ve “Engelsiz Eğitim” haklarını savunan grup yaptıkları açıklamada; “Ayrıcalık istemiyoruz” sadece temel insan hakları sözleşmeleri, Anayasa ile korunan eşitlik ve adalet istiyoruz diyerek açıklama yapan grup, “bağımsız yaşam hakkı bizlerin en temel hakkıdır ancak, engelliler yararına olduğu iddia edilen tüm ulusal mevzuat birleşmiş milletler engelli haklar sözleşmesine aykırı olarak bağımsız yaşam hakkını tanımamaktadır. 38 yıl önce yürürlüğe giren 2022 sayılı yasa ile engelli ve yaşlılara verilen maaş hakkı 2013 yılında sosyal yardıma havale edilmiş ve bu gelirin alınabilmesi için “engeller” koyulmuştur.
“Toplumun %12’si Engelli”
Toplumun %12’sinin engelli bireylerden oluştuğuna dikkat çeken basın açıklamasında, gerekli ve yeterli önlemlerin alınmaması nedeniyle her geçen gün artan iş kazaları ve içinde bulunduğumuz coğrafyada yaşanan ve milyonlarca insanı etkileyen olayların engelli bireylerin sayısının her geçen gün artmasına yol açmaktadır. İşçi güvenliği ve trafik güvenliğine ilişkin sıkıntılarını da dile getiren grup; “ İşçi ve trafik güvenliği sorunları halen çözüme ulaşamamıştır. Trafik, yaya ve bisiklet odaklı yeniden düzenlenmelidir. Bu tutumlar değişmeli, doğal hakkımız olan yaşam haklarımız bizlere her alanda verilmelidir. Engelli bireylerin temel hak ve hizmetlerden yararlanabilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalı, engelli bireylerin toplumsal yaşama katılmaları sağlanmalıdır. Demokratik, sosyal bir hukuk devleti olmanın temel gerekliliği titizlikle yerine getirilmeli, tüm kurum ve kuruluşların da buna uygun örgütlenmesi sağlanmalıdır.”
“Engelsiz bir dünya yaratmak mümkün!”
Eşitlik ve ayrımcılığa uğramama talebi olan tüm birey ve sosyal, kültürel ve siyasi gruplarla dayanışma içerisinde olacaklarını ifade eden grup; “ Ayrımcı tutum ve davranışlardan, kadın, çocuk, LGBTİ bireyler, yaşlılar ve hatta tüm insanlık gözle görülen bir mağduriyet yaşamaktadır. Sadece insanca ve onurlu, hak ettiğimiz yaşamı istiyor, talep ediyoruz. Yardım değil insan olmanın gerektirdiği haklarımızı ve evrensel hukuk normlarına uyulmasını istiyoruz. Engelsiz bir dünya yaratmanın mümkün olduğunu biliyor ve buna olan tüm inancımızla tüm insanlarımızı, eşit ve insanlık onuruna yaraşır bir yaşam mücadelemize destek olmaya, katkı sunmaya çağırıyoruz.”
“Tüm Ozan’lar için AİHM’e!”
Sedef Erken, o dönem 5,5 yaşında olan ve otizmli olduğu gerekçesiyle okula alınmayan oğlu Ozan Sanlısoy ve Türkiye’deki diğer otizmli çocukların hakları için mücadelesini sürdürüyor. AİHM’de “Eğitim Hakkının İhlali ve Ayrımcılık” davası sürerken Erken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Strasbourg’da AİHM önünde çocuk çadırı kurarak sesini ve haklı davasını dünyaya duyurmaya hazırlanıyor.
Şuan 8,5 yaşında olan Ozan için, annesi Sedef Erken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde “Eğitimde Ayrımcılık” davası açtı. 1 Aralık’ta Çağlayan Adliyesi’nde yapacağı basın toplantısının ardından Strasbourg’a yola çıkacak ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde AİHM’in önünde oğlu Ozan’ın ve diğer otizmli çocukların eğitim engellerini kaldırmak için çadır kurarak bir basın açıklaması gerçekleştirecek.