1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. Türk Yükseköğretiminde Uluslararasılaşma Hedefi

Türk Yükseköğretiminde Uluslararasılaşma Hedefi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özvar, yazılı bir açıklama yaparak Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliği ile etkileşimin merkezine almayı amaçladıklarını ifade etti.

Ayrıca, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi’nin (2024-2028) hazırlandığını belirten Özvar, bu belgede yer alan dikkat çekici bazı başlıkları paylaştı.

“Dünyanın dört bir yanındaki Türk bilim insanlarının envanterini oluşturuyoruz. Bu envanter aracılığıyla Bilim Vatan’ı tesis edeceğiz. Bilim Vatan’ın sınırları, dünyanın farklı yerlerindeki Türk bilim insanlarının bilimsel katkılarıyla belirlenecek. Türk bilim insanlarının bağlarını güçlendirerek büyük bir güç birliği oluşturmaya çalışıyoruz.” dedi.

Özvar, Türk üniversitelerinin yurt dışında kampüs, fakülte ve program açmalarını teşvik edeceklerini vurguladı. Bu çerçevede, Azerbaycan ve Özbekistan’dan sonra Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da Türk üniversitelerinin kampüslerinin açılacağını açıkladı. Yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunların Türk üniversiteleri ve sanayi için önemli bir kazanım olacağına dikkat çekti.

“Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı güçlendirilecek”

Uluslararası alanda tanınan bilim insanlarının Türk üniversitelerinde kısa ve uzun süreli çalışmaları için teşviklerin artırılacağını belirten Özvar, “Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı güçlendirilecek. Türkiye’deki uluslararası öğrenci sayısının 500 bini geçerek ülkemizin uluslararası öğrenci pazarındaki payının yüzde 6,25’e çıkması sağlanacak.” şeklinde konuştu.

Ayrıca, akademisyenlerin yurt dışında seçkin üniversitelerde ve araştırma merkezlerinde çalışmalarını teşvik etmek amacıyla yurt dışı araştırma bursu programlarının devreye alınacağını kaydeden Özvar, “Uluslararası öğrencilerin ülkemize gelmesinde önemli rol oynayan eğitim ve danışmanlık şirketlerine yönelik hukuki, idari ve akreditasyon düzenlemeleri yapılacak.” ifadelerini kullandı.

Özvar, Strateji Belgesi’nin Türkiye’yi yükseköğretimde uluslararası bir cazibe merkezi haline getirme hedefleri doğrultusunda, 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere devletin üst düzey politika belgeleri ışığında hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8’inci ülke

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Avrupa yükseköğretim alanında en fazla uluslararası öğrenciye sahip ülke olan Türkiye, 350 bin uluslararası öğrencisiyle dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8’inci ülke konumundadır.

Strateji belgeleri ile nitelikli uluslararası öğrencilerin yükseköğretim sistemine kazandırılmasının hedeflenmesi doğrultusunda, uluslararası öğrencilerin üniversitelere kabulünde TR-YÖS’ün uluslararası düzeyde tanınan bir sınav haline getirilmesi için çalışmalar yapılması planlanıyor.

Belgede belirtilen hedefler doğrultusunda, yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi teşvik edilecek ve dünya genelindeki hareketliliğin çeşitliliği, sayısı ve niteliği artırılması yönünde politikalar geliştirilecektir.

Türk Yükseköğretiminde Uluslararasılaşma Hedefi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Gazete Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin