SENDİKA
Tonbul: Memur, Büyümeden Payına Düşeni Almalıdır
‘’MEMURLARDA DİNAMİK BİR HAK ARAMA SÜRECİ VAR’’
Memurlarda dinamik bir hak arama süreci olduğunu söyleyen Tonbul,’’Memurların hakları 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile düzenlenir. Biz bu yasaya göre ilk Toplu Sözleşmeyi yaptık. Bizim Toplu Sözleşme sürecimiz işçilerden farklı. Memurlar iki yılda bir Toplu Sözleşme, yılda iki defa Kamu Personeli danışma Kurulu ve yine yılda iki defa Kurum İdari Kurulu toplantıları yapıyor. Yani İşçilerdeki gibi Toplu İş Sözleşmesini yapıp 2 yıl beklenmiyor. Süreç devam ediyor. Bürokrasi de bizim Toplu Sözleşmemizi henüz anlamış değil. Kazanılmış hakları uygulamada tereddüt ediyorlar’’ şeklinde konuştu.
‘MASA ANLAMINI YİTİRMEMELİ’
20 Martta yapılan Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısını değerlendiren Tonbul,’’Memurların hak aradığı bu masanın, anlamını yitirmemesi gerektiğini’’ söyledi. Daha önceki 33 maddelik talepten 9 madde için kanun taslağı hazırlanarak başbakanlığa gönderildiğini söyleyen Tonbul,’’Bunların içinde, Emeklilikte 30 yıl sınırının kademeli olarak 35 yıla çıkarılması, disiplin cezalarının affı, adaylıkta uyarma ve kınama cezası alanların memuriyetten çıkarılmasının engellenmesi, özelleştirme nedeni ile başka kurumlara atanan Araştırmacıların sorunları, Sümer Holding’de çalışan sözleşmeli personelden işsizlik sigortası kesilmemesi, İş ve Meslek Danışmalarının ek ödemelerinin artırılması, Nöbetçi memurluk uygulamasının kaldırılması, Tapu Kadastro çalışanlarının sorumluluklarının yeniden düzenlenmesi, İş yoğunluğu olan mahkeme çalışanlarına fazla mesai ücreti ödenmesi ile ilgili konular yer alıyor. 4/C’li personele kadro verilmesi, 2005’ten sonra göreve gelen personele 1 derece verilmesi ve Üniversite mezunu işçilerle ilgili gayretlerimiz devam ediyor’’ diye konuştu.
‘DİSİPLİN AFFINDAN 50 BİN KİŞİ YARARLANACAK’
Disiplin cezalarının affından yaklaşık 50 bin kişinin yararlanacağını ifade eden Tonbul,‘’657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre bu af, her on yılda bir kendiliğinden çıkıyor. Biz bu affı 1 yıl erken istiyoruz. En son 2005 yılında bu af yasası onaylanmıştı. 2005 ten buyana bir suç işleyen veya haksızlığa uğrayan arkadaşlar, bu haktan yararlanacak ve adalet yerini bulacak’’ dedi.
‘ÖZELLEŞTİRME CEZA SİSTEMİNE DÖNÜŞTÜRÜLMEMELİ’
1984’ten buyana devam eden Özelleştirme sürecinde çalışanların hak kaybına uğradığını söyleyen Tonbul, özelleştirmenin ceza sistemine dönüştürülmemesi gerektiğini vurguladı. Tonbul, sözlerine şöyle devam etti.’’ 4046 sayılı Kanuna göre atanan araştırmacıların sorunları Toplu Sözleşme Görüşmeleri ve Kamu KPDK gündemine taşıdık. Konunun KPDK da görüşülen ve üzerinde çalışılmasına karar verilen 25 maddenin içinde yer almasını sağladık. Oluşturulan komisyonlarda çalışmalar tamamlanarak araştırmacılar konusu torba yasa içerisinde yer aldı. KHK ve kurumların yeniden yapılandırılması sonucu, Araştırmacı olarak kamu kurumlarına atanan kamu görevlilerinin 3 yıla kadar hakları saklı kalıyordu. Üçüncü yılın sonunda araştırmacıların aldığı haklardan faydalanıyordu. Bu durum daha önceki kadro ve unvanlarına göre düşüş olarak yansımakta idi. Memur-Sen olarak bu durumun düzeltilmesi için yıllardır sürdürdüğümüz mücadele sonunda talebimiz doğrultusunda olmasa dahi mağduriyetlerin bir nebze olsun giderildiği de bir gerçektir.’’