Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son günlerde sağlık kuruluşlarının giriş ve bahçelerinde sahipsiz hayvanların varlığına dair artan şikayetler hakkında önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, valilikler, il sağlık müdürlükleri ile tarım ve orman müdürlüklerine “Sağlık Kuruluşlarında Sahipsiz Hayvanlarla İlgili Alınması Gereken Tedbirler” başlıklı bir yazı gönderdi.
Yazıda, sağlık kuruluşlarının giriş ve bahçelerinde sahipsiz hayvan sayısının artış gösterdiğine dair tespitler yapıldığına dikkat çekilerek, Bakanlığa çok sayıda şikayet ulaştığı ve bunun, sağlık hizmetlerine başvuran vatandaşların sağlığını tehdit eder hale geldiği ifade edildi.
– Başıboş köpekler için mevcut mevzuat uygulanmalı!
Sahipsiz hayvanların, özellikle başta köpekler olmak üzere, insanlarda yalnızca fiziksel yaralanmalara yol açmadığı, aynı zamanda hayvanlardan kaynaklanan hastalıklar ve hijyen sorunları nedeniyle de ciddi riskler taşıdığı belirtildi. Yazıda, sağlık tesislerindeki sahipsiz hayvanların varlığının, hem vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini hem de sağlık çalışanlarının hizmet sunumunu olumsuz etkileyerek halk sağlığına tehdit oluşturduğuna vurgu yapıldı.
Sorunun çözümüne yönelik alınacak tedbirlere değinilen yazıda, valilikler ile yerel yönetimler ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde, sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinde sahipsiz hayvanlarla ilgili olarak yasal düzenlemelerin ve mevcut mevzuatın çerçevesinde gerekli tedbirlerin uygulanması istendi.
“SAHA KONTROLLERİ DÜZENLİ YAPILACAK”
Sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinin idari işleyişinden sorumlu yöneticilerin, gerekli fiziki önlemleri acilen tamamlayacağı kaydedildi. Yazıda ayrıca, sağlık kuruluşları ve yerleşkelerinin içine giren sahipsiz hayvanların, bu yerlerden çıkarılacağı ve tüm bu süreçler için sağlık kuruluşları yöneticileri ile yerel yönetimler arasında etkili bir koordinasyon mekanizması oluşturulacağı ifade edildi.