SAĞLIK
Sağlık primlerini ne için ödüyoruz?
Vatandaş devlete geçen yıl 55 milyar lira sağlık harcamaları için prim ödedi. Buna rağmen vatandaştan reçete farkı, randevu hizmetleri ve ameliyat malzemesi gibi 14 kalemde 3 milyar lira katkı payı aldı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Gönül Erden, sağlık sigortasından yararlanan vatandaşların ücretsiz tedavi adı altında 14 farklı kalemde katkı payı ödemek zorunda kaldığını söyledi.
KESİNTİ BİTMİYOR
Gönül Erden, vatandaşların telefonla randevu almaya başladığı andan itibaren kesintilerin eczaneye kadar sürdüğüne dikkat çekti. Hastaneye gitmek isteyen bir vatandaşın randevudan muayeneye laboratuvardan eczaneye gidene kadar 14 farklı kalemden katkı payı kesildiğini belirten Erden, "Telefonu kaldırıp randevu aldığınızandan itibaren 4 lira katkı payı kesilmeye başlıyor.
Sağlık ücretsizdir deniyor ama 14 farklı kalemden katkı payı kesiliyor. İşin kötü yanı bu kesin-tiler insanların cebinden bir kere de çıkmıyor. Muayene olunca parası sizden istenmiyor. Vatandaşların maaşında kesiliyor" dedi.
BİR YILDA 48 MİLYAR SAĞLIK PRİMİ ÖDENDİ
Devlet, SGK verilerine göre 2014 yılı Aralık ayı itibariyle devlet toplam 133 milyar milyar lira tutarında prim topladı. Bu primin yaklaşık 48 milyarını sağlık için kesilen miktar oluşturdu.
İşçinin maaşından yüzde 34.5’i oranında pirim ödemesi yapılıyor. Bu prim yüzdesinin 2 puanı, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası priminden oluşuyor. Bu primi işveren ödüyor. Toplam yüzde 34.5’lik primin üçte birinden fazlasını yani 12.5 puanlık bölümü ise Genel Sağlık Sigortası oluşturuyor. Bu oranın da 5 puanını işçi öderken 7.5 puanını işveren ödüyor. Yüzde 34.5’lük primin içinde kalan 20 puanlık bölümünü ise emeklilik için hesaplanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primleri oluşturuyor. Yani devlet, topladığı 133 milyarlık primin 48 milyar lirasını sağlık harcamaları için, 77 milyar lirasını emeklilik tazminatı için, yaklaşık 8 milyar lirayı da iş kazası sigortası olarak tahsil ediyor. İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası primi de katıldığında sağlık harcaması olarak toplamda 55 milyar liranın üstünde devletin kasasında sağlık primi giriyor.
SADECE 2014'TE 3 MİLYAR 100 MİLYON KATKI PARASI
2014 yılının ilk 10 ayında 3 milyar 100 milyon TL katkı payı ödendiğini belirten Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci “Türkiye'nin toplam sağlık harcamalarının 50 milyar lira olduğu düşünülürse nerdeyse yüzde 5'lik kısmı vatandaştan katkı payı olarak tahsil ediliyor. Bu da her geçen gün artarak devam ediyor" ifadelerini kullandı.
34 LİRADAN 220 LİRAYA
Asgari ücretin üçte birinden az geliri olanlar varsa onların sağlık sigorta primlerini devlet ödüyor. Onun üzerindeki kazançlar vatandaşların gelirine göre değişiyor. Bu katkı payları ile sağlık sigortasından yararlanıyorlar ama muayenede ilaçta, harici kullanılan protezlerde diş tedavilerinde ciddi şekilde harcamalar oluyor.
İŞTE ADIM ADIM KESİLEN KATKI PAYLARI
1) Alo 182 randevu ücreti: 4 lira
2) Aile hekimi muayenesi: 2 lira
3) Acil serviste yeşil alan uygulaması: 5 lira
4) Uzman doktor ücreti: 8 lira
5) Üniversite hastanesinde uzman doktor ücreti: 15 lira
6) Laboratuvar ve tetkikler için farklar alınıyor.
7) İlaçlar yazıldığında yüzde 20 fark ödeniyor.
8) Muadil ilaç farkı alınıyor.
9) 3 kutuya kadar ilaç için 3 lira alınıyor.
10) 4 ilaçtan sonra ilaç başına 1 lira fark ödeniyor.
11) Ameliyat malzemesi için ücret farkı ödeniyor.
12) Hastanelerde özel oda farkı alınıyor. 50 liradan başlıyor.
13) 10 gün içinde aynı branşta farklı hastaneye gidip muayene olmanın bedeli ilave 5 lira
14) Acil Serviste ilaç yazdırılması durumunda alınan ücret 5 TL
BUGÜN