EMNİYET
POLSAN'ın 465 milyon lirası kayıp
Emniyet mensuplarının emekli sandığı olarak bilinen ve ihtiyaç duyan üyelerine kredi ve sosyal yardımlar sağlamak için kurulan Polis
'465 MİLYON TL KAYIP'
Emniyet Sendikası (Emniyet-Sen) Başkanı İrfan Çelik, polislerin paralarının çeşitli kişi, kurum ve yapılara peşkeş çekildiğini iddia etti. POLSAN'daki hukuksuz uygulamalar hakkında suç duyurusunda bulunduklarını da hatırlatan Çelik, iddialarını şöyle sürdürdü: 'Suç duyurumuzdan 1 saat sonra takipsizlik kararı çıktı. POLSAN'ın yönetiminde Emniyet'teki paralel yapılanmanın en önemli isimlerinin olduğunu düşünüyoruz. 8 kişilik yönetim kurulu geçen yıl, yılsonu raporunda harcama olarak 6 milyon 450 bin TL harcadıklarını açıkladı' dedi. 8 kişilik yönetim kurulunun bu büyüklükte bir meblağı nereye harcadıklarının bilinmediğini belirten İrfan Çelik, hiçbir denetime tabi tutulmayan ve sadece Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dernekler Masası'ndaki sandığa üye iki polise faaliyet raporu sunan POLSAN'ın, geçtiğimiz döneme ait raporlarında 465 milyon lira kayıp olduğunu belirlediklerini kaydetti. Çelik, 'Yüksek yargı üyelerinin çocuklarını yurtdışında okutan POLSAN, bu kayıp paraların nereye harcandığı açıklamalı' şeklinde konuştu.
5 bin liralık şirkete 300 bin vermişler
POLSAN üyelerinden 3 kişi, aralarında 11 emniyet müdürünün bulunduğu 21 POLSAN yetkilisi hakkında 'zarar ve yolsuzluk' iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. 3 polis memuru, dilekçelerini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na vermiş, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı da dosyayı görevsizlik kararıyla UYAP üzerinden Ankara'ya göndermişti. Ancak savcılığın jet hızıyla takipsizlik kararı vermiş olması dikkat çekti. İddiaya göre POLSAN, 5 bin lira sermaye ile kurulan İzamsan Ambalaj Gıda Pazarlama Dağıtım Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'ni 298 bin 500 TL'ye satın aldı. Ticaret Sicili Gazetesi'ne göre Buca'da A.H.T. ve E.T. tarafından 2009'da kurulan ve hiçbir ticari faaliyette bulunmayan İzamsan Şirketi, 14 ay sonra POLSAN tarafından satın alınmıştı. Şirketi kuranların POLSAN yönetimindeki bir emniyet müdürü ile yakın dost oldukları iddia edilmişti.
Zarar 25 milyon
POLSAN, kendi bünyesinde barındırdığı 10 şirketle adeta bir holding görünümünde. Emniyet teşkilatından gelen paralar ve diğer gelirlerle kurulan ya da satın alınan şirketlerin en önemli özelliği ise zarar etmeleri. POLSAN'a ait şirketlerden sadece Polsan Güvenlik A.Ş. ve Polsan Portföy A.Ş. 2011 - 2012 döneminde kar etti. Polsan Güvenlik 90 bin 462 TL kar ederken Polsan Portföy 49 bin 58 TL kar etti. Geri kalan 8 şirketin tamamı ise zarar etti. Polsan Teknik Yazılım A.Ş. 1 milyon 771 bin 21 TL, Bolu Dağı İnşaat Turizm A.Ş. 4 milyon 731 bin 629 TL, Elmacık Atasu Ticaret 8 milyon 856 bin 246 TL, Polsan İnşaat A.Ş. 1 milyon 454 bin 413 TL, Polpet Akaryakıt Enerji A.Ş. 1 milyon 127 bin 561 TL, Polsan Seyahat Talımacılık A.Ş. 355 bin 781 TL, Ankara Sigorta ise 6 milyon 962 bin 424 TL zarar etti. Polsan'ın daha önce yolsuzluk iddialarıyla haberlere konu olan şirketi İzamsan Tic. Ltd. Şti. ise 35 bin 688 TL zarar açıkladı. Genel toplamda 139 bin 520 TL kara karşılık 25 milyon 294 bin 766 TL zarar edildi.
Bin liranın 800'ü faiz
POLSAN'ın geçtiğimiz yıl üye polis memurlarına bin TL taşınma kredisi verdiği, ancak bu krediyi bin 800 TL olarak geri aldığı kaydedildi. Sandıktan ayrılanların ise birikmiş paralarını ise ancak 3 yıl sonra geri alabildiği belirtildi. 28 Şubat'ta tartışmaların odağında bulunan OYAK'a benzetilen POLSAN'ın 17 Aralık sürecinde de OYAK benzeri bir rol üstlendiği ifade ediliyor.
POLSAN'a ait bilançolarda 'Genel Yönetim Giderleri' adı altında milyonlarca liralık zarar göze çarpıyor.
Mevduat hangi bankada
POLSAN, üyesi olan Emniyet mensuplarından kıdemlerine göre aylık 100 ile 150 TL arasında ödeme alıyor. Polis Okulları'ndan mezun olarak mesleğe başlayan polislerin amir baskısıyla üye yapıldığı iddia edilen POLSAN, üyelerine emeklilik dönemi geldiğinde içeride biriken primlerini sadece yüzde 10 fazlasıyla geri ödüyor. Öğretmenlerin sandığı İLKSAN ise yaklaşık 5-6 kat fazla ödeme yaparken POLSAN'ın yaptığı ödemenin devletin yüzde 25 katkı yaptığı Bireysel Emeklilik Sistemi düşünüldüğünde oldukça yetersiz olduğuna dikkat çekiliyor. Öte yandan bir dönem TMSF bünyesindeki bankalara talip olmasıyla gündeme gelen POLSAN, BDDK'nın izin vermemesi nedeniyle bu isteğine kavuşamamıştı. 1 Milyar TL'nin üzerinde aktif varlığı yöneten POLSAN'ın, 200 milyon TL'ye yakın mevduatının ise son günlerde ismi sıkça gündeme gelen özel bir finans kurumunda tutulduğu kaydedildi. POLSAN'ın sahip olduğu nakit miktarına rağmen nasıl zarar ettiği ise merak konusu. Yeni Şafak