İstanbul’da, bebek acil hastalarının özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edilmesiyle ilgili olarak yaşanan skandalın ardından, Sağlık Bakanlığı yeni bir yönetmelik üzerinde çalışmalarını tamamladı. Resmî Gazete’de yayımlanan bu yeni yönetmelik, sağlık hizmetlerinin daha etkin, verimli ve kaliteli sunulmasını amaçlıyor. Yönetmelik, özel hastanelerin hizmet, teknoloji, tesis, personel standartları ve denetim süreçlerini yeniden düzenliyor. Özel hastanelerin, ruhsat alındığı tarihten itibaren en geç üç yıl içinde Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü’nden (TÜSKA) akreditasyon belgesi alması zorunlu hale getirildi.
Akreditasyon belgesi almayan hastanelerde, hastaların görebileceği bir yere “Bu hastanenin TÜSKA akreditasyon belgesi yoktur” yazılı tabelanın asılması gerekecek. Sağlık hizmeti sunumunda yatak ve kadro devri mümkün olmayacak ve yüz kızartıcı suç işlemiş hastanelerin açılmasına izin verilmeyecek. Fiyatlar, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarına göre belirlenecek ve fark ücreti dışında vatandaşlardan ek ücret talep edilmeyecek. Rutin denetimlerin yanı sıra, kalite akreditasyonu da talep edilecek. Özel hastanelerde, tıbbi ihtiyaç denetimi yapılacak ve vatandaşların memnuniyetine dair geri bildirim alınacak.
Muayenehanesini kapatan doktorlara kadro koşulu aranmaksızın çalışma imkânı tanınacak. Eczane, radyoterapi ve elektroanestezi teknikeri çalıştırma zorunluluğu getirilecek. Ayrıca, palyatif bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.