Millî Eğitim Bakanlığı, 2021 yılı “Afet Eğitim Yılı” olarak belirlenmesinin ardından, 81 ilde öğretmenlerden oluşan AFAD ile iş birliği içerisinde MEB AKUB’u kurdu. Bu kuruluş, faaliyete geçtiği günden itibaren afet bölgelerinde büyük önem taşıyan görevleri üstlenmeye devam ediyor.
Okul ve diğer eğitim kurumlarında muhtemel afet ve acil durumlar için önleyici ve sınırlayıcı tedbirlerin alınması, bu süreçlerin dikkatle yönetilmesi ve görevli aktörlerin iş birliğinin sağlanması hedefleniyor. MEB AKUB, afet öncesi, sırası ve sonrası için doğru davranışların yaygınlaştırılması amacıyla çeşitli eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyor.
Öğretmenler, AFAD ile birlikte yürütülen arama-kurtarma eğitimlerinin yanı sıra; “amatör telsiz kullanımı”, “drone kullanımı”, “KBRN eğitimi”, “afetlerde arama, kurtarma ve tahliye eğitici eğitimi”, “temel afet bilinci eğitimi”, “yangın eğitimi” ve “afet farkındalık eğitimleri” gibi kapsamlı eğitimlerden geçiyor. Bu eğitimlerle, eğiticilerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Aynı zamanda Bakanlık, Türkiye genelinde 83 ekibi bulunan MEB AKUB’un operasyonel yeteneklerini artırarak afete hazırlığını güçlendirmek amacıyla ilgili kuruluşlarla iş birliği yapmayı da planlıyor.
“Okul sorumlu afet lideri” yetiştirilmesi hedefleniyor
Bakanlık koordinasyonunda MEB AKUB ekipleri, depremden etkilenen on bir ilde yoğun çalışmalar gerçekleştirdi. “Asrın felaketi” olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerde, 5 bin kişiyle faaliyet gösteren MEB AKUB, enkaz başlarında arama-kurtarma çalışmaları sürdürürken, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler ise depremden etkilenen bireylere, özellikle çocuklara, psikososyal destek sağladı.
Türkiye’nin bir “deprem ülkesi” olduğu gerçeğiyle birlikte, gönüllü öğretmenlerin MEB AKUB’a katılımı hızla artarak, ekiplerin üyelik sayısı 10 bine ulaştı.
Eğitim faaliyetlerinin devamlılığı için hasarsız okulların fiziksel şartlarının iyileştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği kontrolleri, risk ve tehlike analizleri ve basit arızaların giderilmesi amacıyla “teknik çözüm ekipleri” oluşturuldu.
Depremden etkilenen illerde hizmet vermek üzere 71 ilden 30 ekibin oluşturulduğu “Teknik Çözüm Ekipleri”, bölgede 2 bin 231 elektrik arızasını giderirken, 3 bin 880 mobilyanın onarımını gerçekleştirdi.
Diğer taraftan MEB, “Afet Farkındalık Eğitimleri” kapsamındaki çalışmalarıyla yıl sonuna kadar 56 bin 469 okulda “okul sorumlu afet lideri” yetiştirmeyi hedefliyor.