İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ocak ayında meydana gelen iş cinayetlerine dair bir rapor yayımladı. Bu rapora göre, ocak ayında en az 177 işçi hayatını kaybetti.
Yayımlanan İş Cinayeti Raporu’nda, ocak ayı boyunca 177 işçinin iş cinayetleri sonucunda yaşamını yitirdiği kaydedildi. Ölüm oranları işkollarına göre incelendiğinde, ölümlerin %24’ü inşaat ve yol, %16’sı taşımacılık, %13’ü tarım ve orman, %10’u konaklama ve %7’si ticaret ve büro sektörlerinden kaynaklandı.
TRAFİK KAZASI İLK SIRADA
Raporda, iş cinayetlerinin nedenleri arasında trafik servis kazalarının %29 ile ilk sırayı aldığı, ardından ezilme (yüzde 14) ve yüksekten düşme (yüzde 13) vakalarının geldiği belirtildi.
Hayatını kaybeden işçilerin demografik dağılımı da dikkat çekici. 162’si erkek, 15’i kadın, 5’i çocuk ve 13’ü mülteci veya göçmen işçi olarak kaydedildi.
65 YAŞ VE ÜSTÜ 9 İŞÇİ ÖLDÜ
Yaş gruplarına göre yapılan incelemede ise, 5-17 yaş grubunda 5 çocuk ve genç işçinin, 18-29 yaş grubunda 34 işçinin, 30-49 yaş grubunda 67, 50-64 yaş grubunda 53 işçinin ve 65 yaş ve üzerindeki 9 işçinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Ayrıca yaşı bilinmeyen 9 işçinin daha hayatını kaybettiği bilgisi verildi.
DEPREM BÖLGESİNDE İŞ CİNAYETLERİNDE ARTIŞ
Türkiye genelinde güvencesiz çalışma koşulları, her yıl birçok emekçinin ölümüne sebep oluyor. 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından inşaat çalışmalarının yoğunlaştığı bölgede iş cinayetleri sayısında görülen artış ise dikkat çekiyor. 2023 yılından itibaren en az 51, 2024 yılında ise en az 107 inşaat işçisinin deprem bölgesinde hayatını kaybettiği bildirildi. Bu ölümler arasında 7 çocuk da yer almakta.
İSİG Meclisi Genel Koordinatörü Murat Çakır, deprem bölgesindeki iş cinayetleri ile ilgili olarak BirGün gazetesine açıklamalarda bulundu. Antep, Urfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay gibi illerde artan iş cinayetlerinin kaydedildiğini ifade eden Çakır, Adıyaman İndere’deki Zey köyünde 9 işçinin yaşamını yitirdiğini ve 10 ay içinde bu inşaatlarda toplam 10 işçinin hayatını kaybettiğini belirtti. Bu durum, bölgede önlemsiz ve güvencesiz çalışmanın yaygın olduğunu ortaya koyuyor.
İSİG Meclisi’nin verilerine göre, deprem bölgesindeki iş cinayetleriyle ilgili çarpıcı istatistikler şu şekildedir:
* 2023’te en az 51 inşaat işçisi, 2024’te en az 107 inşaat işçisi yaşamını yitirdi.
* 2024’te inşaatlardaki ölümlerin %22’si bu bölgedeki çalışmalar sırasında meydana geldi.
* Türkiye genelinde inşaat sektöründe ölen her 5 işçiden biri bu bölgede hayatını kaybetti.
* Her ay ortalama 10 inşaat işçisinin iş kazaları sonucu hayatını kaybettiği belirtiliyor.
* Çalışırken hayatını kaybedenler arasında biri MESEM’li olmak üzere 7 çocuk bulunuyor.
* En az 10 mülteci işçi de bu süreçte yaşamını yitirdi.
* Adıyaman Zey köyünde TOKİ deprem konutları inşaatında en az 10 işçi hayatını kaybetti.
BİRGÜN