SENDİKA
Memiş: Ek Ödemeler Emekliliğe Yansıtılmalı
TBMM’de görüşülmekte olan torba yasayla ilgili Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın’ı ziyaret eden Memiş, taleplerini bir dosya olarak sundu. Memiş torba yasanın şu haliyle sorunları çözmekten ve beklentileri karşılamaktan uzak olduğunu belirterek taleplerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini söyledi. Ahmet Aydın ise, iletilen taleplerle ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar’la tekrar görüşeceğini ifade etti.
Sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılmamasının büyük bir kayıp ve eksiklik olduğunu kaydetti. Memiş, “Gerçek maaşları çok düşük olan sağlık çalışanlarının maaşları, 666 Sayılı KHK ile getirilen ek ödemeyle iyileştirilmeye çalışılıyor. Ancak verilen bu ek ödemeler emekliliğe yansıtılmıyor. Emekli olduklarında aldıkları para yerine, sade maaşları üzerinden işlem görecekler. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
FİİLİ HİZMET ZAMMI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DA VERİLMELİ
Görevi başında hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının görev şehidi sayılması isteklerini de iletin Memiş, fiili hizmet zammının sağlık çalışanlarının öncelikli talepleri içinde yer aldığını dile getirdi. Sağlık çalışanlarının yıpranmışlığının polislerle aynı seviyede olduğuna dikkat çeken Memiş, gazeteci ve milletvekillerine verilen fiili hizmet zammının, torba kanuna eklenerek sağlık çalışanlarına da verilmesini istedi.
Nöbet ücretlerinin artırılmasına yönelik taleplerini dile getiren Memiş, “Daha önceki toplu sözleşmede, dini bayramlarda nöbet ücretlerinin zamlı ödenmesi kazanımını elde etmiştik. Acil servis, yoğun bakım, ameliyathane gibi servislerde görev yapanlara getirilmek istenen nöbet ücreti artışı, bütün sağlık çalışanlarına yönelik uygulanmalıdır.” dedi.
Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik düzenlemelere de değinen Metin Memiş, caydırıcı ve kalıcı müeyyideler getirilmesi gerektiğini ifade etti. Şiddet uygulayan kişinin 6 ay boyunca sağlık hizmetlerinden ücretli yararlandırılması, şiddet uygulayan vatandaşların kaydının tutularak kolluk kuvvetlerinin gözetimi altında sağlık hizmeti alması gibi uygulamaların caydırıcı olacağına dikkat çeken Memiş, yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Tam gün yasasının bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde olmasını istediklerini belirten Memiş, mevcut performans sisteminin çalışanlar arasında adaleti sağlayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
ARAŞTIRMACILARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ
663 sayılı KHK ile araştırmacı olan idarecilerin hak kaybının önlenmesi için torba yasada gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Memiş, araştırmacı unvanlı kadrolara atananların, atamalardan önce sahip oldukları mali ve sosyal haklardan aynen yararlanmaya devam etmelerinin önemli olduğunu söyledi.
Memiş, görevde yükselme sınavını kazanan ve ataması yapılmayan 2351 kişinin VHKİ kadrosuna atamalarının yapılarak beklentilerin karşılanmasını istedi.
Metin Memiş sözleşmelilerle birlikte kadroya geçirilmeyen vekil ebe hemşirelerle, kamu personeli olmayan aile sağlığı çalışanlarının kadroya alınarak iş güvencesi sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade etti.
AYDIN: SAĞLIK BAKANI İLE GÖRÜŞECEĞİM
Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise, iletilen taleplerin önemli ve makul talepler olduğunu belirterek, “Söz konusu yasa tasarısı şu anda görüşülüyor. İletilen talepleri Sağlık Bakanımız ve komisyon başkanımız ile tekrar görüşeceğim. Makul ve uygulanabilir olanları karşılamak için gerekeni yapacağım.” şeklinde konuştu. Sağlıktaki memnuniyetin çalışanlar sayesinde elde edildiğini de dile getiren Aydın, çalışan memnuniyetinin de en az vatandaş memnuniyeti kadar önemli olduğunu, vatandaş memnuniyetinin çalışan memnuniyetinden geçtiğini ifade etti.
Ziyarette, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili ve Sağlık-Sen eski Genel Başkanı Mahmut Kaçar’ın yanı sıra Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek de yer aldı.