GENEL
Meclis, İmam hatipliye yargı yolunu gösterdi
Meclis, İmam Hatip Lisesi mezunlarının Harp Okulu’na başvuramamasını şikayet eden vatandaşın talebini haklı bularak, “Konu fırsat eşitliği bağlamında haksızlık oluşturmaktadır. Bu nedenle dilekçenin yargıya müracaat etmesi faydalıdır” yanıtını verdi.
25 Eylül 2013, Çarşamba
TBMM Dilekçe Komisyonu’na İstanbul’dan müracaat eden Enes Alpaydın adlı vatandaş Hava Harp Okulu’na başvurabilecek okul türleri arasında İHL’nin bulunmadığını ve İHL mezunlarının Harp Okullarına alınmasının önünün açılmasını talep etti. Dilekçeyi işleme alan komisyon, Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) taleple ilgili görüşünü sordu. Milli Savunma Bakanlığı, komisyona gönderdiği yazıda, “Harp Okullarına kaynak teşkil edecek okul türleri, 4566 sayılı Harp Okulları Kanunu’nun 36’ncı ve Harp Okulları Yönetmeliği’nin 43’üncü maddeleri ile verilen yetkiler çerçevesinde belirlenmektedir” yanıtını verdi. Komisyon, MSB’nin yanıtı üzerine dilekçe ile ilgili verdiği kararda Dilekçe Komisyonu Genel Kurulu’nun Askeri Okullardaki Sorunlar hakkında geçen yıl aldığı kararı hatırlatarak şunları kaydetti:
LİSEYE BAKMADAN ALINSIN
“Kararının sonuç kısmında ‘Milli Savunma Bakanlığı’ndan; Harp Okulları Yönetmeliği’nin, Öğrenci Kaynakları başlıklı 43’üncü maddesi hükmü gereği, Harp Okulları’na alınacak öğrencilerin hangi sivil liselerden geleceğinin ilgili kuvvet komutanlıklarınca belirlenmesi ve Genelkurmay Başkanlığı’nca onaylanması usulünün, yönetmelikte yapılacak değişiklik ile Harp Okulu öğrencisi olma şartlarını taşıyan her öğrencinin hangi liseden geldiğine bakılmaksızın ‘Harbiyeli’ adaylığına talip olma hakkı bulunacak şekilde düzenlenmesinin istenmesine, böylelikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak eğitim faaliyetlerini sürdüren liselerin, belirli gerekçelerle dahi olsa başka bir kurumun onayına tabi olması uygulamasının önüne geçilmesinin istenmesine’ tespitlerinde bulunulmuştur.
FIRSAT EŞİTLİĞİNE HAKSIZLIK
Konunun fırsat eşitliği bağlamında haksızlık oluşturduğu kanaati hasıl olmuş olup, bu nedenle dilekçenin yargıya müracaat etmesinde fayda mülahaza edilerek, bu aşamada dilekçe hakkında Komisyonumuzca başka bir işlem yapılamayacağına karar verildi.”