KAMU
Kıdem Fonu İle İlgili 3 Soru 3 Cevap
Türkiye kıdem fonunu tartışıyor. Eksileri artıları masaya yatırılıyor. Henüz üzerinde anlaşılmış bir taslak olmasa da uygulamaya geçilmesi halinde mevcut çalışanların hakları korunacak. İşçi istifa etse bile tazminatı yanmayacak. Çalışılan her günün primi hesapta birikecek.
KIDEM tazminatının fona devredilmesi konusu çalışma hayatının en önemli gündem maddesi. Şu an 100 işçinin yalnızca 10’u bu şartları sağlayıp kıdem tazminatını alarak işten ayrılabiliyor. Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi süreciyle ilgili ortada bir taslak var ama bu taslaktaki pek çok madde değişebilecek maddeler. Yani üzerinde uzlaşılmış ve kesin karara varılmış maddeler değil. Kesin olan bir nokta var ki, kıdem tazminatı fonuna geçilmesi halinde mevcut çalışanların hakları korunacak. Yani kıdem tazminatı fonuna geçilmeden önce uzun yıllar aynı işverene bağlı olarak çalışan kişilerin elde ettiği kıdem tazminatı hakkı korunacak. Fon oluşturulması tamamlandıktan sonra işe başlayan kişiler için ise fon uygulanacak.
TAZMİNAT % 50 AZALABİLİR
Söz konusu ygulama hayata geçerse her işveren çalıştırdığı bütün işçiler adına kıdem tazminatı fonuna belirli bir para aktaracak. Aktarılacak paranın işçinin brüt ücretinin yüzde 4’ü olması planlanıyor. Bu şekilde bir değişiklik olduğunda şu an çalıştığı her yıl için 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı alan işçinin kıdem tazminatı çalıştığı her yıl için 15 günlük brüt ücreti gibi bir tutara gerileyecek.
HÜKÜMET NEMALANDIRACAK
Hükümet kanadı fonda biriken paranın nemalandırılması yoluyla aradaki kayıpların giderileceği yönünde bir görüşü savunuyor. Yeni getirilecek uygulamada hak kayıplarının yaşanacak olması en büyük eleştiri nedeni olarak gözüküyor.
HESABINDA BİRİKECEK
Kıdem tazminatı fonunun kurulmasının işçilere önemli bir faydası, istifa etmeleri halinde çalıştıkları süreye ilişkin kıdemlerinin yanmayacak olması. Şu anki sistemde, işçi istifa edip işinden ayrılırsa kıdem tazminatını alamıyor. Ancak kıdem tazminatı fonu hayata geçtiğinde bu sıkıntı ortadan kalkacak. İşçi istifa edip ayrılsa bile çalıştığı süreye ilişkin ödenmiş primler kendi hesabında birikmiş olacak.
İŞÇİ 15-20 YIL BEKLEYEBİLİR
İşçinin ne zaman ve hangi şartlar dahilinde fonda biriken parayı alabileceği konusu henüz netleşmedi. 15 veya 20 yıl gibi bir sürenin öngörülmesi ve bu süreden bağımsız olarak evlilik, askerlik veya konut edinme gibi durumlarda fondaki paraya dokunulamaması durumu olursa sağlanan faydadan çok zarardan bahsetmek mümkün.
3 SORU 3 CEVAP
Kendi ayrılana tazminat ödenmez
SORU: 10 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. İstifa ederek ayrılırsam kıdem tazminatımı alamaz mıyım? Tazminatı almam için ne yapmalıyım? Ali Dursun
CEVAP: İstifa ederseniz tazminat alamazsınız. Bunun için işveren tarafından sözleşmenizin feshedilmesi gerekmektedir.
Emeklilik sonrası almanız mümkün
SORU: Emekli olup yeniden çalışmaya başlayan bir kişi işten ayrıldığında tazminat alabilir mi? Kudret Çiftçi
CEVAP: İşveren tarafından sözleşmeleri iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışında feshedilmişse alabilirler.
İşsizlik maaşından faydalanamazsınız
SORU: 15 Sene 3600 günden yararlanıp işten ayrıldım ve tazminatımı aldım. Fakat işsizlik maaşı alamıyorum. Ne yapabilirim? Önder Kurucu
CEVAP: Kıdem tazminatına hak kazanarak işinizden ayrılmışsınız. İşsizlik sigortasından yararlanabilmeniz için işten kendi isteğiniz dışında ayrılmış olmanız gerekiyor. (akşam)