EĞİTİM
İHL öğrencileri yine mağdur!
Her sene biraz daha artan ve yozlaşmayı hızlandıran milli ve manevi değerlerde yaşanan erozyon İmam Hatip Liseleri’ne olan teveccühü artırdı. Evlatlarının yarınından endişe eden veliler soluğu İmam Hatip Liseleri’nde alınca, İmam Hatip olarak planlanan ortaokul ve liseler talebi karşılamakta yetersiz kaldı.... İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri ise bu eksiklikleri gidermekte, sorunlara çözüm bulmakta zorluk yaşıyor. Bizzat Milli Eğitim Bakanlığı’nın İmam Hatiplerin sorunlarına çözüm getirecek adımları biran önce atması gerekiyor.
Eğitim-Öğretim döneminin başlamasının ardında henüz üzerinden daha iki hafta geçmesine rağmen İmam Hatip Lisesini tercih eden öğrencilerin sıkıntıları bitmek bilmiyor. Türkiye genelinde bazı ilçelerde İmam Hatip Lisesi bulunmazken, bazı yerlerde ise liseler yetersiz kalıyor. Ankara Batıkent’te İmam Hatip Lisesi bulunmaması nedeniyle çocukları mağdur olan veliler, başbakanlığa dilekçe yazarak ve 2 binden fazla imza topladı. Kahramanmaraş’ta da Zekeriya Tanrıverdi İmam Hatip Lisesinde okul yönetimi 500 kapasiteli okula 800 kişiyi kaydedince 300 öğrenci açıkta kaldı. Açıkta kalan öğrenciler diğer okullara dağıtıldı. Ancak İmam Hatiplerin önünün açılmasıyla yoğun ilgi gören bu okulların yetersiz gelmesi hem öğrencileri hem de velileri tedirgin etti.
Batıkentte İhl Yok; Öğrenciler Mağdur
Batıkentte İmam Hatip Lisesi bulunmadığını dile getiren Öğrenci Velisi Yavuz Murat Yağmur, Başbakanlık makamına bir dilekçe yazdı. Yağmur, yaşanan sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Ankara Batıkentte halen bir İmam Hatip lisesi bulunmamaktadır. Yeni açılan bir okulda ise sadece orta kısma hitap etmektedir. Ben Batıkentte oturmama rağmen en yakın okul Demetevleri İmam Hatip Lisesidir. Ancak bu okulda aşırı talepten dolayı dolu durumdadır. Yani ikinci yedekte olan bir öğrenciyi bile alamayan bu okul, 300. yedekte olan kızımı alması imkânsız.”
Okula Gitmek İçin 3 Saat Yol Gidiyor
Kızının okula gitmesi için günde 3 saatlik yol gittiğini söyleyen Yağmur, “Kızımı Keçiören Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesine kaydettirdim. Ancak bu okulda bana çok uzak kalıyor. Okula gidiş-geliş 3 saat sürüyor. Okulların yedek sıralamalarında gerekli talepler ortada iken bu konuda ilgili makamlar kılını dahi kıpırdatmıyor. Ankara İl Milli Eğitim Müdürü sn. Kamil Aydoğan dâhil tüm üst düzey yöneticilerine ve AKP Ankara Milletvekillerinin birçoğuna şikâyetler ulaştırılmasına rağmen kıllarını bile kıpırdatmıyorlar. Binlerce öğrencinin mağduriyetine göz yumulmaktadır.” diye konuştu. İHL, öğrencileri cezalandırılmak mı isteniyor
300 öğrenciyi bir başka okula yönlendirildiğini söylene Öğrenci Velisi, “Açıkta kalan öğrencileri bir başka okulun bodrum katını vereceklerini söylediler. Bahsedilen okula gittik. Okul müdürü bizim böyle bir şeyden haberimiz yok, kim söyledi size bunları diyor. Yani okul yönetiminin dahi haberi yok. Öğrenciler rezil oldu, ortada kaldı. Hiçbir şey anlamış değiliz. Kafamıza takılan acaba İmam Hatip Lisesi öğrencileri cezalandırılmak mı isteniyor.” açıklamasında bulundu. İmam Hatip’e kaymakam mı engel
Kartal’da İmam Hatip Ortaokullarına yoğun talep olmasına rağmen bir türlü talebi karşılayacak kadar İmam Hatip Ortaokulu açılmıyor. Geçen öğretim yılı Kartal Kaymakamının talepleri kale almaması nedeniyle 360 öğrenci komşu ilçelerde bulunan İmam Hatiplere kayıt yaptırmak zorunda kaldı. Kartal Milli Eğitim Müdürlüğü bu yıl talebin fazla olacağını düşünerek bir planlama yaptı. Soğanlık-Yakacık bölgesi okul ihtiyacının karşılanması amacıyla Soğanlık bölgesinde bulunan TOKİ’nin yaptığı yeni bir okulun İmam Hatip Ortaokuluna dönüştürülmesi gerektiğini Kartal Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu’ya ilettiler. Defa atla bildirmesine rağmen Kaymakamın bu okulun veya bölgede başka bir okulun imam hatip ortaokulu açılmasına onay vermediği iddia edildi. Velilerin, sivil toplum kuruluşlarının girişimlerine verdiği bütün çabalara, düzenlenen imza kampanyalarına rağmen Kaymakam okul açmamakta direniyor. Bugün gelinen noktada Kartal’da 22 Ağustos 2013 itibariyle okul müdürlüklerinden alınan yeni kayıtların 1250 öğrenciye ulaşmış olup önümüzdeki günlerde bu sayının daha da artacağı tespit edildi. Şuan mevcut okulların iki katı kapasitede öğrenci kaydı yapılmış durumda. Bu sayının daha da artacağı belirtilirken, yeni atanan ilçe milli eğitim müdürünün bütün iyi niyetli çabalarına rağmen çözüm henüz bulunabilmiş değil.
Tek Derdimiz Öğrencilerin Mağduriyetinin Giderilmesi
Başbakandan Ankara Batıkent’e İmam Hatip Lisesi yaptırılması için ivedilikle talimat vermesini isteyen Yağmur, “Batıkent’e de yeterli sayıda okul açılmasını ve binlerce öğrenci ve velinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Kahramanmaraş’ta da okulların açılmasına rağmen kızının halen herhangi bir okula yerleşemediğini söyleyen Öğrenci Velisi, “Zekeriya Tanrıverdi İmam Hatip Lisesine kızımı kaydettirdim. Ancak 500 kapasiteli okula 800 öğrenci kaydetmişler. Yani okulda beş sınıflık yer açık kaldı. Okulunda böyle bir yer açma gibi alternatifi yok. Ama kayıtlar yapılırken böyle bir sorun olduğunu söylemediler. Şuanda okulda 300 öğrenci açıkta kaldı.” dedi. (Milli Gazete)