EMNİYET
Gözaltı kararı bulunan 66 kişiden 31'i polis
Konya merkezli "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 19 ilde düzenlenen operasyonlarda hakkında gözaltı kararı bulunan 66 kişiden 31'inin emniyet mensubu olduğu ve toplam 43 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "Paralel Yapı" iddialarına ilişkin başlattığı soruşturma kapsamında, bugün sabah saatlerinde Konya merkezli olarak Ankara, İstanbul, Antalya, Mersin, İzmir, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Kilis, Muş, Şanlıurfa, Düzce, Tokat, Şırnak, Aydın, Hatay ve Van'da operasyon düzenlendi.
Operasyonlarda, "Fethullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak", "Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" gerekçesiyle hakkında gözaltı kararı bulunan 31'i emniyet mensubu 66 kişiden toplam 43'ü gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında, Ankara'da aranan eski birinci sınıf emniyet müdürü Anadolu A'nın da Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde bir köy yolunda ekiplerce gözaltına alındığı öğrenildi. Şüphelilerden gözaltına alınanlar arasında eski Konya İstihbarat Şube Müdürü E.K. da yer alıyor.
Şüphelilerin iş adamına usulsüz soruşturma yaptıkları iddiası
Şüpheliler arasında halen aranmakta olan 2003-2009 yıllarında Konya Emniyet Müdürlüğü yapan M. S. T. ve eski İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü M. E. de bulunuyor.
Soruşturmada şüphelilerin gözaltına alınma gerekçesinde, Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi'nin 2008 yılında yaptığı operasyonda, Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu Başkanı N. A. ve 249 kişiye asılsız delillerle gözaltı işlemi yaptıkları yer alıyor.
Gerekçede, dönemde Okyanus İnşaat'ın yaklaşık 200 dairesine satılamaz tedbiri konulduğu, ancak şüphelilerden birinin bu dairelerden 2'sini satılamaz tedbirine karşılık, usulsüz bir şekilde piyasasından daha ucuza satın aldığının ortaya çıktığı kaydediliyor. Yine şüphelilerden emniyet mensubu olduğu belirtilen bir kişinin, Konya'daki bir emlak şirketinin reklamında oynadığı ve bu şirketten 2 daire aldığı öne sürülüyor.
Şüphelilerin bazıları tarafından İş adamı Argun'un 'Energaz' adıyla borsada halka arz edilen 75 milyonluk şirketinin değerinin usulsüz soruşturmalarla düşürüldüğü ve değerinin çok fazla altında 11 milyona başka bir iş adamına satın aldırdıkları iddia ediliyor.
Emniyetteki makam aracı usulsüz satılmış iddiası
Emniyet Müdürlerinin makam aracının değiştirilmesi kararının gelmesinin ardından şüphelilerin, söz konusu makam aracını başka bir emniyet mensubuna sattığı ve onun da bu aracı bir şirkete kiralık olarak verdiği iddia ediliyor.
Şüphelilerin Mevlana Üniversitesi'ne usulsüz bir şekilde arazi temin etmeye çalıştıkları, karşı çıkanlara da usulsüz operasyon düzenledikleri belirtiliyor.
Soruşturmada, şüphelilerin Konya'daki iş adamlarına ve değişik kurumlara usulsüz soruşturmalar yürüttükleri belirtiliyor.
Bu arada, soruşturma kapsamında Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şuçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, eski Bingöl Emniyet Müdürü E. T., eski Konya İl Emniyet Müdür Yardımcısı E. K., Mevlana Üniversitesi eski Rektörü B. A., A. U., A. O. A., S.Ö, H.Ç'yi gözaltına aldı.
Şüpheliler emniyetteki işlemlerinin ardından, operasyonun merkezi Konya'ya gönderilecek.