KAMU
Gıda Mühendisleri Adalet Bekliyor / VİDEO
GAZETEKAMU / ÖZELHABER
Halk sağlığının korunması ve gelecek nesillerin sağlıklı, mutlu bir hayat sürmelerinin ön koşulu güvenilir gıdaların tüketilmesiyle mümkündür. Gıda güvenliğini sağlamak da ancak yapılacak gıda denetimleri ile gerçekleştirilebilir. Yapılacak olan denetimlerin ise günümüzün bilimsel ve teknolojik gelişmelerine paralel olması gerekmektedir. Gıda üretim, satış ve toplu tüketiminde ise bu denetimleri yapacak yeterliliğe sahip meslek grubu Gıda Mühendisleridir.
Ülkemizde gıda denetimleri kamu adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır.64 bini üretim yeri olmak üzere toplam 500 bin civarında gıda üretim, satış ve toplu tüketimin yapıldığı gıda işletmesi bulunan ülkemizde denetimler 4732 gıda denetçisi(kontrolörü) tarafından gerçekleştirilmektedir. İşletme sayısı ve denetimi gerçekleştiren personel sayısı kıyaslandığında denetimlerin çok yetersiz ve eksik bir şekilde yapıldığı ve resmen halk sağlığının tehdit altında olduğu görülmekte ve bu yetersizlik sık sık gündeme gelen olumsuz gıda haberleriyle açığa çıkmaktadır.Geçtiğimiz Ramazan ayında sıklaştırılan denetimler sonucu durumun ciddiyeti ve önemi bir kez daha vurgulanmıştır. 4732 adet denetçinin hangi meslek gruplarından meydana geldiği incelendiğinde 915’inin yani toplam denetçi sayısının %19’luk kısmının Gıda Mühendisi olduğu görülmektedir. Toplam denetçilerin %81’lik kısmını oluşturan meslek gruplarının birçoğu eğitimleri sırasında neredeyse hiç gıda eğitimi almazken bazılarıda çok az sayıda dersle aldıkları gıda eğitimi ile gıda denetçileri arasına birkaç günlük sözde eğitim verilerek dahil edilmektedirler. Asıl uzmanlık alanları Bitki ve Hayvan Sağlığı olan bu meslek grupları bir oldubittiye getirilerek Gıda Mühendislerinin uzmanlık alanı olan gıda güvenliği alanında istihdam edilmektedir. Bu işler madem birkaç günlük eğitimle oluyorsa Gıda mühendisleri neden 4 yıl boyunca bu eğitimi almaktadırlar? Özel sektörde 5996 Sayılı Kanun ile çalışma alanları daraltılmasına rağmen gıda üretim, satış ve toplu tüketiminin her aşamasında yer alan Gıda Mühendisleri söz konusu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olunca neden görmezden gelinmekte, istihdam edilmemektedir? Bu soruları gündeme taşımamıza neden olan Kpss-2012/6 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personel alımlarını incelediğimizde 2500 kişilik kadronun 1564 tanesinin Veteriner Hekimlere, 878 tanesinin Ziraat Mühendislerine sadece 58 tanesinin ise Gıda Mühendislerine ayrıldığını görmekteyiz. Oysa bakanımız medyada bu alımla ilgili olarak çoğunluğun gıda mühendislerinin oluşturduğunu açıkça belirtmiştir. 2011 sonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı personel alımlarını incelediğimizde; Ziraat Mühendisi sayısı 5.069, Veteriner Hekim sayısı 2.279 ve Gıda Mühendisi sayısı ise sadece 307‘dir.
2012 KPSS sonrası alınan Gıda Mühendisi sayısı 273’tür.Diğer meslek gruplarının sayılarına baktığımızda 1773 Veteriner Hekim, 999 Ziraat Mühendisi alınmıştır.Sayılar arasındaki bu uçurum göstermektedir ki gıdaya verildiği düşünülen bu kadarlık önem malesef ülkemizin yaşadığı gıda sorunlarını çözmeye yetmemektedir.
GTHB’nın açık bulunan 23,000 civarı boş kadrosuna atama yapılması istemi ile aylar öncesinden Maliye Bakanlığına gönderilen ve sonrasında DPB’nda aylardır bekletilen 5565 adet sözleşmeli memur atama talebi var. GTHB’nın 23,000 açık kadrosuna acilen yapılması gereken bu 5565 adet memur atamasını yüz binlerce memur adayı ve bu adaylarla belirsiz bu süreçte birlikte üzülen aileleri sabırsızlıkla beklemektedir. Bakan beyin çıktığı her tv proğramında Gıda Mühendislerine verdiği ''çoğunluk Gıda Mühendisi'' sözünü tutmasını binlerce Gıda Mühendisi umutla beklemektedir.
Bu yazının tüm hakları GazeteKamu.com'a aittir. "www.gazetekamu.com" biçiminde bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir.