KAMU
Emekliye tek maaş hesabı
Zam hesabında ve toplu sözleşmede memur-işçi ve Bağ-Kur ayrımının kalkmasını talep eden emekliler, hesaplamadaki farklılıkların da kalkmasını istiyor
21 Kasım 2024, Perşembe
TAKVİM aracılığı ile seslerini duyuran emekliler, maaş artışlarında işçi-memur ve Bağ-Kur emeklisi ayrımının kaldırılması taleplerinden sonra, emekli maaşı hesaplanmasında kullanılan aylık bağlama oranlarının da teke düşürülmesini istiyor. Emekli maaşı hesabında kullanılan aylık bağlama oranlarının, 3 ayrı döneme göre farklı oranlarda hesaplanması, emekli maaşları arasında uçuruma neden oluyor. Maaş hesaplamalarında 1999 öncesi, Ekim 2008 öncesi ve sonrası için 3 farklı yüzdelik oran kullanılıyor. Oranların gitgide düşmesi, 1999 yılı sonrasında emekli olan herkesin maaşını olumsuz etkiliyor. 1999 yılında emekli olan bir kişinin, daha sonraki yıllarda aynı şartlarda emekli olan bir kişiden maaşı daha yüksek kalıyor. Emekli olunan yıla göre her yıl hesaplanan maaş da düşüyor. Emekli adayları, aylık bağlama oranı hesabındaki yıllara göre değişen uygulamanın tek sisteme dönüştürülmesini istiyor. Özellikle 2000 yılı sonrasında emekli olanlar da, intibak düzenlemesiyle maaşlarının eski emeklilerle eşitlenmesini talep ediyor.
HERKES SİSTEME KATILSIN
Zamları memurlardan farklı hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emeklileri, maaşların yanı sıra yapılan zamlarda da eşitlik istiyor. Mevcut sistemde SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyona endeksli zam alırken, memur emeklilerinin maaş artışları memurlarla birlikte toplu sözleşmede belirleniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanan tüm emekliler, toplu sözleşmede ayrım yapılmamasını istiyor.
ŞARTLAR AYNI FORMÜL FARKLI
EMEKLİ maaşı, basit bir hesaplama ile ortalama aylık kazancın aylık bağlama oranıyla çarpılması sonucu bulunuyor. Aylık bağlama oranını da gün sayısı belirliyor. Türkiye'de emekli maaşları hesaplanırken 3 ayrı formül uygulanıyor. 25 yıl sigortalılık süresi üzerinden aylık bağlama oranları şöyle: 3 1999'a kadar olan dönem: Yüzde 76 3 2000- Ekim 2008 arası dönem: Yüzde 65 3 Ekim 2008 sonrası dönem: Yüzde 50 (takvim)