İş sözleşmesini feshetmek isteyen taraf, karşı tarafa bu bildirimi yazılı olarak ve işyerinde çalıştığı süreyle orantılı şekilde belirli bir süre önceden yapmak zorunda. İhbar süresi olarak ifade edilen bu süre belirlenirken kişinin işyerindeki kıdemi dikkate alınır. Buna göre; - İşi altı aydan az sürmüş işçi için 2 hafta, - İşi altı aydan bir yıla kadar sürmüş işçi için 4 hafta, - İşi 1.5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş işçi için 6 hafta, - İşi 3 yıldan uzun sürmüş işçi için 8 hafta ihbar süresi vardır.
KİMLER TAZMİNAT ALABİLİR?
İş sözleşmesini fesheden taraf, ihbar sürelerine uymak istemez ise ihbar süresinin ücretini ihbar tazminatı olarak ödeyerek iş sözleşmesini feshedebilir. Ancak işverenin bütün fesih nedenlerinde ihbar tazminatı hakkı söz konusu olmayabilir. İşçinin ahlak kurallarına uymaması nedeniyle işveren iş sözleşmesinifeshetmişse işçi ihbar tazminatına hak kazanamaz.
YENİ İŞ BULAN PEŞİN ÖDEMELİ
İşçi sağlık nedenleri, ahlak kurallarına aykırılık veya işin durması nedeniyle iş sözleşmesini fesh ederse bildirim sürelerini beklemeksizin işten ayrılabilir. Ancak bu nedenler dışında örneğin yeni bir iş bulması nedeniyle istifa ederse ihbar sürelerine uymak, uymuyorsa ihbar tazminatını işverene peşin ödemek zorundadır. İşçinin ölümü ve emekli olması nedeniyle iş sözleşmesini feshetmesi halinde de ihbar tazminatı hakkı söz konusu olmaz. Bu hallerde bildirim süresi uygulanmaz ve işçiden bu sürelere uymaması nedeniyle ihbar tazminatı talep edilemez.
GÜNDE 2 SAAT İŞ ARAMA İZNİ VERMELİ
İşveren deneme süresi sonunda işçiyi ihbar sürelerine uymadan ve ihbar tazminatı ödemeden iş sözleşmesini feshedebilir. Öte yandan işveren ihbar süresi içinde işçiye, yeni iş araması için günde 2 saat izin vermek zorunda. Yani ihbar süresi içinde işçinin her gün 2 saat süreyle yeni iş arama izni söz konusu. İşçi bu sürede işe devam etmez ve yeni iş aramak için bu zamanı kullanır. (akşam)