Ankara’da eczacılar, sorunlarını kamuoyuna duyurmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi. Ankara Eczacı Odası Başkanı Cem Abbasoğlu, burada yaptığı konuşmada, sağlıkta tasarruf adı altında yıllardır uygulanan hatalı politikaların günümüzde ciddi bir sağlık krizine neden olduğunu belirtti. Abbasoğlu, “Bu politikalar Türkiye’yi ilaç ve sağlık harcamalarına en az bütçe ayıran ülkeler arasına sokmuştur. OECD ülkeleri ile yapılan karşılaştırmalarda Türkiye’nin ilaç harcamalarının GSYH içindeki payı neredeyse yarıya düşmüştür. Hastalarımızın ilaca erişememesi, mevcut ekonomik krizin eczane ekonomilerine de ciddi zararlar verdiğini göstermektedir.” diye ekledi.
İlaç teminindeki zorluklar, düşen kar marjları ve artan kira ile personel giderleri gibi faktörler, eczacılık mesleğini sürdürülemez bir hale getirdiğine dikkat çeken Abbasoğlu, bu sorunların çözümü için İlaç Fiyat Kararnamesi’nin mevcut ihtiyaçlara göre yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
‘ECZACILAR VE HASTALAR İÇİN RİSK’
Abbasoğlu, İlaç Temin Protokolü’nün sona ermiş olmasına rağmen yeni bir protokol imzalanmamasının eczacılar ve hastalar için büyük bir risk oluşturduğunu savundu. “Yeni modelde eczanelerin SGK cirosu temel alınmalı ve haksız kesintilere yol açan maddeler yeniden gözden geçirilmelidir.” şeklinde konuştu. Ayrıca bazı ilaç firmalarının, SGK’nin belirlediği kamu kurum iskontolarını uygulamaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtti.
‘İTİBARIMIZ ZARAR GÖRÜYOR’
Muayene katılım paylarındaki artışı eleştiren Abbasoğlu, bu ek maliyetlerin eczacılar üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ve bunun mesleki itibarı zedelediğini ifade etti. Kamu eczacılarının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Abbasoğlu, yeni eczacılık fakültelerinin açılmaması gerektiğine de vurgu yaptı. İnternet ve denetimsiz kanallardan satılan çeşitli ilaçların, önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, güvenilir kaynakların eczaneler ve eczacılar olduğunu ifade etti.
‘İLACA ULAŞAMAYACAKLAR’
Son olarak Abbasoğlu, “Eğer sessiz kalırsak, hastalarımız ilaçlarına ulaşamayacak. Eczanelerimiz kapanacak ve halk sağlığı telafisi zor bir krize sürüklenebilir.” uyarısında bulundu. Mesleğine yönelik haksızlıkları kabul etmediklerini vurguladı.
‘İLAÇ BULUNAMIYOR’
Abbasoğlu, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, bazı ilaçların eczanelerde bulunamadığına dikkat çekti. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite ilaçları ile kronik hastalıklar, MS ve kanser ilaçlarının zaman zaman bulunmadığını kaydeden Abbasoğlu, bu durumun tek nedeninin fiyat kararnamesi olduğunu vurguladı. “İnsanlar ilaç bulmak için bizlere başvuruyor ama talep arzı karşılamıyor. Fiyatlar Euro kuru ile ayarlandığı için sorun devam ediyor.” şeklinde ifade kullandı.
‘YÜZDE 9’U MEVCUT’
Abbasoğlu, birçok ilaç firmasının ithal ürünlerini Türkiye’den çekmeye başladığını belirterek, “Avrupa İlaç Ajansı’na kayıtlı ilaçların yalnızca yüzde 9’u Türkiye’de mevcut. Yüzde 91 ise bulunmuyor. Eğer önlem almazsak, ciddi bir ilaç sıkıntısı ile karşı karşıya kalacağız.” dedi ve milli ve yerli ilaç politikası geliştirilmesi gerektiğini ekledi.
‘BELEDİYE BORCU KAPATTI’
Eczanelerdeki veresiye durumuna da değinen Abbasoğlu, “Ankara Büyükşehir Belediyesi, 5 bin hastanın eczanelere olan borcunu kapattı. Eczanelerimizden yeni bir talep alınması halinde yine bu şekilde borçları kapatmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘KAPATMAK DURUMUNDA KALACAĞIZ’
Eylemlilik kararları hakkında bilgi veren Abbasoğlu, “Haklı taleplerimiz karşılanmazsa, yakın bir gelecekte eczanelerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Ancak bu eylemi gerçekleştirirken halkımızı ilaçsız bırakmayacağız ve nöbetçi eczanelerimizle hizmet vermeye devam edeceğiz.” dedi.