SENDİKA
EBS'den Yaz Kıyafeti Uygulaması Öncesi Açıklama
Yaz Kıyafetinde Genelge Değil, Yönetmelik Değişikliği Bekliyoruz
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’in 11. maddesi ve 2007/14 sayılı Başbakanlık Genelgesi gereğince 15 Mayıs 2014-15 Eylül 2014 tarihleri arasında yazlık kıyafet giyilebilmektedir. Yazlık kıyafet uygulamasında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık ve kıyafetine dair yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen şartlara uygun olmak kaydıyla mahallinde ceketsiz, uzun veya kısa kollu gömlek ve kravatsız olarak çalışmasına müsaade edilmektedir.
Görüldüğü üzere, yönetmelik, değiştirilemez, kutsal bir metin değildir; çevre, iklim ve çalışma şartları gereğince 5. maddenin meşhur kısıtlamaları dahi göz ardı edilebilmektedir. Mevsim değişikliğine, havaların ısınmasına gösterilen hassasiyetin çalışanların özgürlüğüne gösterilmediği günümüzde, kamu personelinin beklentisi, yaz aylarında kravatsız çalışma lütfu değil, yönetmelikte yer alan sınırlamaların kaldırılarak, saçının, sakalının, bıyığının, fularının şeklinin yönetmelikle kendisine dayatılmamasıdır.
Tam üyelik müzakereleri yürüttüğümüz, genel sağlık, genel ahlak ve kamu güvenliği ilkelerinin esas alındığı AB üyesi ülkelerde kamu görevlileri herhangi bir kılık ve kıyafet zorunluluğu ya da yasağı yoktur. Yine ülkemizde 2914 sayılı Kanun’a tabi öğretim elemanları ile 2802 sayılı Kanun’a tabi hâkimler, savcılar yönünden (mesleki kıyafet haricinde) bu türden bir kılık ve kıyafet zorunluluğu ve sınırlaması bulunmamaktadır. Görüldüğü üzere, farklı personel kanunlarına tabi kamu görevlileri arasında da eşit bir uygulama bulunmamaktadır.
Eğitim-Bir-Sen olarak, nasıl ki yazlık kıyafet genelgesiyle yılın yarısında yönetmeliğin 5. maddesi görmezden gelinebiliyorsa, aynı şekilde söz konusu sınırlamaların kaldırılarak, kamu görevlilerinin milletimizin değerlerine ve genel kabul görmüş kılık ve kıyafet şekillerine uygun olmak, herkesin bu kapsamda tercihlerine azami saygı gösterilmesi kaydıyla tercihleri doğrultusuna belirleyecekleri kılık ve kıyafetle görevlerine gitmelerini ve görev mahallinde bulunmalarını temin edecek bir yönetmelik değişikliğini talep ediyoruz.
Aynı serbestlik, öğrenciler yönünden de sağlanmalıdır. Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik de, tıpkı kamu çalışanları açısından öngörüldüğü gibi, öğrenciler yönünden dayatmalar ve sınırlamalar içermektedir. Yine kamu personeline olduğu gibi, öğrencilere de yaz dönemi kılık ve kıyafetlerinde esneklik tanınmakta olup bu esnekliğin öğrenciler için yönetmelikteki temel ilkelere aykırı olmayacak, ahlaki ve ruhsal gelişimlerine zarar vermeyecek şekilde kılık ve kıyafet serbestisine dönüştürülmesini sağlayacak bir yönetmelik değişikliği yapılmalıdır.