EĞİTİM
Dershanelere 6 ayaklı formül
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Anayasa Mahkemesi'nin dershane kararı ardından yeni yol haritasını belirledi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı önceki gün biraraya geldiği sektör temsilcileriyle de yeni yönetmelik taslağını paylaştı. Önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşılacak yeni yönetmeliğe göre dershane adıyla hiçbir kurum faaliyet gösteremeyecek. Mahkeme tarafından dershane ibaresini yürürlükten kaldıran madde iptal edildi ancak AYM kararları geriye işlemediği için mevzuattan çıkan dershane kavramı yeniden mevzuata girmeyecek. Bakanlığın dönüşüm için sunduğu alternatifi kabul etmeyen ve dershane olarak devam edenler, "yasal olmayan eğitim kurumu" kapsamında değerlendirilecek. Kapananlarsa yeniden dershane adıyla faaliyet gösteremeyecek. Dershanelerin yerini en fazla 3 dersli takviye kursları alacak. Bu kurslar ders içeriklerinden sınıf düzenlemesine kadar Talim Terbiye Kurulu'nun sürekli denetimde olacak. SABAH'ın ulaştığı yeni yönetmelik taslağı 6 önemli değişiklik içeriyor. İşte o detaylar:
YENİ KURS TANIMI: Mevzuattan çıkarılan dershane yeniden yönetmeliğe girmeyecek. Özellikle üniversite sınavlarına hazırlık için faaliyet gösteren kurumlar için takviye kurs tanımlaması yapıldı.
TALİM TERBİYE DENETİMİ: Özellikle paralel yapıya ait kurumların eğitim dışı faaliyetlerini önlemek için kurslar Talim Terbiye Kurulu'nun belirleyeceği standardalara göre açılabilecek. Sınıf mevcutlarından denem sınavlarının içeriğine kadar kurslarla ilgili bütün detaylar sıkı denetimlere tabi tutulacak.
3 DERS SINIRLAMASI: Takviye kurslar en fazla 3 ders verebilecek. Tek ders kursları, matematik, edebiyat ve inkılap tarihi derslerini kapsayacak. Takviye kursları her ders için ayrı ayrı Bakanlıktan izin alacak.
e-YAYGIN'DAN ÖĞRENCİ TAKİBİ: Özellikle paralel başarılı öğrencileri çeşitli vaatlerle kandırıp kendi kurumlarına çekmemesi için MEB'in e-yaygın modülünden tüm öğrencilerin kurslardaki faaliyetleri, denem sınavlarından aldığı notlar, devam durumu takip edilecek.
TEMEL LİSELERE DESTEK: Özel okula dönüşen kurumlar ise daha önce de belirtildiği gibi temel lise faaliyetine devam edebilecek. Temel liselerde tüm sınıf kademeleri için yüzde 30 sınırlaması vardı. Yani temel liseler genel kontenjanın yüzde 30 kadar 9, 10, 11 ve 12'nci sınıflarına öğrenci alabilecekti. Bu oran son sınıflar için yüzde 40'a çıkarıldı.
MEZUNLARA HAFTASONU KURSLARI: Temel liselere haftasonları kendi öğrencileri dışında mezun öğrencilere de takviye kurslar verebilmesi için izin verildi. sabah