Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yaklaşık 3 milyon 920 bin öğrenci ve 220 bin öğretmen etkilenirken, Milli Eğitim Bakanlığı, 11 ilde kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi. Bu süreçte merkez teşkilatı birimleri ile 11 il milli eğitim müdürlüğü etkili bir şekilde koordinasyon sağladı.
Depremin ardından eğitim ortamlarının fiziki kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla hasarlı, az hasarlı, yıkılan ve kullanılmaz hale gelen okul ile dersliklerin tespiti yapıldı. Yapılan değerlendirmelerde 9 bin 935 dersliğin kullanılamaz durumda olduğu belirlendi.
Bakanlık, bu süreçte aktif olarak çalışmalar yürüttü. 6 Şubat tarihi itibarıyla 7 bin 497 dersliğin yapımı tamamlandı, yaklaşık 63 bin derslik ise onarıldı. Ayrıca, ihtiyaç duyan dersliklerde güçlendirme çalışmaları da gerçekleştirildi.
Devam eden proje kapsamında 12 bin 321 dersliğin inşasının eylül ayı itibarıyla tamamlanarak eğitim hizmetine sunulması öngörülüyor. Bu yatırımlarla birlikte deprem öncesi eğitim kapasitesinde yüzde 10’un üzerinde bir artış sağlanması hedefleniyor.
Ayrıca, 2025 yatırım programına dâhil edilen 4 bin 292 derslik ile birlikte eğitim altyapısının güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar atıldı.
754 bin 180 depremzede için destek sağlandı
Deprem mağduru öğrenci ve öğretmenler için çeşitli özenli çalışmalar gerçekleştiren Bakanlık, yıkılan ya da hasar gören okullardaki öğrencileri başka okullara yönlendirdi ve ulaşımını ücretsiz olarak sağladı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep’in bazı ilçelerinde toplamda 3 bin öğretmen ve personel, konteyner kentlerden eğitim kurumlarına ücretsiz taşındı.
Bakanlığa ait öğretmenevi ve akşam sanat okullarında, 27 Eylül 2023’e kadar 754 bin 180 depremzedeye konaklama ve yemek hizmeti sunuldu. Ayrıca, “Teknik Çözüm Ekipleri” aracılığıyla hasarsız okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği kontrollerinin yapılması gibi onarımlar gerçekleştirildi.
Halk eğitimi merkezlerinde kurslar devam etti
Bakanlık, depremden etkilenen bölgelerde halk eğitimi merkezlerinde 13 Mart 2023 ile 30 Ocak 2025 tarihleri arasında toplamda 199 bin 122 kurs açarak büyük bir katılım sağladı. Bu kurslara 1 milyon 890 bin 952 kadın ve 942 bin 390 erkek olmak üzere toplamda 2 milyon 833 bin 342 kişi katıldı.
Kursların 45 bin 190 usta öğretici tarafından verildiği belirtilirken, özellikle mesleki ve sosyal uyum kurslarına ağırlık verildiği vurgulandı. Ailelerin afetler ve acil durumlarla ilgili temel bilgi edinimlerine yönelik “Afet ve Acil Durum Farkındalık Eğitimleri” hazırlandı ve afet esnasında nasıl davranmaları gerektiği aktarıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, depremzedelerin sosyal entegrasyonuna katkı sağlamak amacıyla “Gönülden Gönüle Kardeşlik Köprüsü Hayır Çarşısı” etkinliği düzenlendi.
Deprem bölgesine yeni öğretmen atamaları yapıldı
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023 Mart sözleşmeli öğretmenlik atama sürecinde, 21 bin 569’u deprem bölgesinde olmak üzere toplamda 44 bin 573 öğretmenin atamasını gerçekleştirdi. Bu öğretmenler için öğretmenevi ve akşam sanat okullarında konaklama hizmetleri sağlandı.
Deprem bölgesindeki öğretmenlerin tayin istekleri göz önünde bulundurularak, bu bölgelerde görev yapmak üzere gönüllü olan öğretmenler görevlendirildi. Ayrıca, farklı zamanlarda yapılan atamalarla öğretmenlerin sağlık özrü ve aile birliği talepleri de değerlendirildi.
Temel ihtiyaçlar hızla temin edildi
Bakanlık, mesleki ve teknik eğitim kurumları aracılığıyla depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla hızlı bir şekilde çalışmalara yöneldi. AR-GE okullarında üretilen ürünler, deprem bölgelerinde kullanılmak üzere 74 ildeki 462 kurumdan temin edilerek bölgeye iletildi.
Üretilen 31 bin 668 sobanın yanı sıra çocuklar için 6 bin 983, yetişkinler için ise 79 bin 965 uyku tulumu hazırlandı ve mobil ekmek fırınları bölgeye gönderildi. Bu süreçte ayrıca güneş enerjili şarj istasyonları ve konteyner sınıflar ile tuvaletlerin de temin edildiği belirtildi.
Öğretmenlere yönelik eğitimler gerçekleştirildi
Bakanlık, depremzede öğretmenler için özel destek programları geliştirdi. Bu bağlamda, öğretmenlerin psikososyal destek becerilerini geliştirmek amacıyla eğitim içerikleri oluşturuldu ve 148 bin 179 öğretmene yönelik seminerler düzenlendi.
Bakanlık ayrıca, deprem bölgesinde yeni göreve başlayacak öğretmenler için mesleklerine yönelik eğitim programları yürütmekte, bu kapsamda birçok öğretmene eğitici eğitimleri sunmaktadır.
UNICEF ile işbirliği içinde yürütülen projeler aracılığıyla da deprem bölgesindeki öğretmenlerin stresle başa çıkma becerilerinin artırılması hedeflenmiştir.
Psiko eğitim programı ailelere sunuldu
Bakanlık, depremi yaşamış ailelerin normalleşme süreçlerine yardımcı olmak için “Veli Psikoeğitim Programı” geliştirdi. Bu program, ailelerin travmatik olaylara karşı tepkilerini normalleştirerek, baş etme becerilerini artırmaya yöneliktir.
Aynı zamanda “Zorlayıcı Yaşam Olayları Sonrası Öğretmen Psikoeğitim Programı” ile, öğretmenlerin zorlayıcı olayların etkileri konusunda farkındalık kazanmalarını sağlamak amaçlanıyor.
Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik programlar da hazırlanarak, rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar tarafından uygulama aşamasına geçirildi.
Teknoloji tasarım atölyeleri kuruldu
MEB, eğitim faaliyetleri kapsamında da depremden etkilenen bölgelerde önemli projeler gerçekleştirdi. Bu projelerden biri, erken çocukluk eğitimini güçlendirmeyi amaçlayan “Erken Çocuklukta Kalite ve Erişimin Artırılması Projesi”dir. Çadır kentlere ve konteyner kentlere 2 bin eğitim seti dağıtımı yapıldı.
Ayrıca, Hatay ve Kahramanmaraş’ta ortaokul düzeyinde “konteyner teknoloji tasarım atölyeleri” kurularak, öğrencilerin teknolojik becerilerinin geliştirilmesine zemin hazırlanmıştır.
Temel eğitimde öğrenme kayıplarının giderilmesine yönelik projeler de hayata geçirilmiştir. Bununla birlikte, “Sürdürülebilir Yaşam için Eğitim Projesi” ile sürdürülebilir kalkınma konusunda eğitim stratejileri geliştirilmektedir.
Son olarak, deprem bölgesindeki öğrenciler için yürütülen psikososyal destek çalışmalarına Mobil Bilim Merkezi Projesi ile katkı sağlandığı ve