Çin merkezli yapay zeka şirketi DeepSeek, dünya genelinde büyük bir etki yaratarak Wall Street’i sarstı, Nvidia üzerinde doğrudan bir etki yarattı ve App Store’da en üst sıralara tırmandı. Bunun yanı sıra, NASA gibi devlet kurumlarını da dikkatini çekti.
DeepSeek’in Çin kökenli olması, gizlilik ve ulusal güvenlik konularında ciddi endişelere yol açtı.
Önceden, TikTok’un ana şirketinin Çin Komünist Partisi (ÇKP) ile olan ilişkileri nedeniyle ABD’de yasaklanması, benzer tartışmaların yaşanmasına neden olmuştu.
Çinli şirketlerin yapay zeka modellerini kullanmayı hedefleyen kişilere hapis cezası önerisi üzerinde çalışılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yasa yapıcılar, DeepSeek benzeri Çinli şirketlerin yasal zeminler üzerinden yapay zeka kullanımının ulusal güvenliğe olan etkilerini değerlendiriyor. Missouri eyaletinin Cumhuriyetçi Senatörü Josh Hawley, DeepSeek gibi Çin kaynaklı yapay zeka modellerini kullanan bireylerin hapis cezası almasını öngören bir yasa tasarısı sundu.
DeepSeek kullanıcı verilerinin Çin’e gönderilip gönderilmediği yönünde endişeler mevcut.
Siber güvenlik şirketi Feroot Security’nin yayımladığı yeni rapora göre, DeepSeek platformuna kaydolmanız durumunda, hesap oluşturma ve giriş işlemlerinde kullanılan gizli kodlar, kullanıcı bilgilerinizi China Mobile’a yollayabilir. China Mobile, ABD’de 2019’dan bu yana ulusal güvenlik endişeleri nedebiyla faaliyet göstermesi yasaklanmış bir şirket konumunda.
Feroot Security CEO’su Ivan Tsarynny, ABC News’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Çin hükümetinin denetimi altındaki sunuculara ve şirketlere doğrudan bağlantılar görüyoruz. Daha önce hiç böyle bir olaya tanık olmamıştık.”
Yeni bulgular, DeepSeek’in verileri yalnızca Çin’deki sunucularda depoladığı bilgisine ek olarak daha ciddi durumlar ortaya koyuyor.
DeepSeek’in kullanıcıları takip edip etmediği sorusu gündeme geliyor.
Tsarynny’nin beyanlarına göre, yapay zeka destekli analizler, DeepSeek’in gizli kodlarının çözümlenmesi sonucunda verilerin Çin hükümeti tarafından işletilen CMPassport.com’a aktarılmakta olduğunu ortaya koydu. Bu durum, DeepSeek kullanıcılarının parmak izi yöntemiyle izleniyor olabileceğine ve izleme verilerinin yalnızca DeepSeek web sitesiyle sınırlı kalmayıp, kullanıcıların diğer web sitelerinde de takip edilebileceğine işaret ediyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya, DeepSeek’in yasaklanması için çağrılarda bulundu.
Bu gelişmelere yanıt olarak, Temsilciler Meclisi Üyesi Josh Gottheimer, durumu “alarm verici” olarak tanımlayarak DeepSeek’in tüm devlet cihazlarından yasaklanmasını talep etti. Aynı şekilde, Avustralya hükümeti de DeepSeek’i devlet cihazlarında yasaklayarak bu durumu “kabul edilemez bir güvenlik riski” olarak değerlendirdi. Temsilci Raja Krishnamoorthi, DeepSeek’in verileri toplamak için kullandığı gizli kodları “rahatsız edici” olarak nitelendirdi. Ayrıca, ÇKP kontrolündeki şirketlerin bu tür veri toplama yöntemlerini sık sık kullandığını belirterek, bu uygulamaları kullanmanın tamamen kullanıcıların sorumluluğu altında olduğunu ifade etti.