Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, parti temsilcileriyle birlikte Yüksek Mahkemeye yaptıkları başvurunun ardından, Köy Kanunu’nun 1924 yılında çıkarıldığını ve Cumhuriyet’in ilk yasalarından biri olduğunu vurguladı.
Günaydın, çeşitli torba kanunlar aracılığıyla Köy Kanunu’na eklenen düzenlemelerin, bu yasanın “eklektik, amacından uzak ve son derece olumsuz bir yapıya” büründüğünü savundu. TBMM’ye sunulan son düzenlemenin hukuka aykırı olduğunu düşündükleri maddelere itiraz ettiklerini belirten Günaydın, bu kanunun 12 Aralık’ta Resmi Gazete’de yayımlandığını aktardı.
Günaydın, iptalini talep ettikleri düzenlemeler arasında, alıcı ve verici parselin il sınırları içinde olması durumunda imar aktarımının sağlanması, imar planı değişikliği sonrası malikten alınan yüzde 90 değer artış payı, yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının yetkilerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredilmesi gibi maddelerin bulunduğunu ifade etti.
Ayrıca, elektronik haberleşme için kule ve direklerin kurulmasına yönelik düzenlemelerin insan sağlığını gözeten bir çerçevede gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Günaydın, bu düzenlemenin de yürürlüğünün durdurulmasını ve iptalini talep ettiklerini dile getirdi.
Günaydın, güneş ve rüzgar enerjisi santrallerinin yapı denetiminden çıkarılması, yapı denetim kuruluşlarının mülk sahipleri tarafından seçilmesi, yapı denetim hizmet sözleşmesi bedellerinin belirlenmesi gibi düzenlemelerin de iptal edilmesi gerektiğini açıkladı.
Türkiye Çevre Ajansı’nın ortak olacağı şirketlerin Cumhurbaşkanı tarafından herhangi bir yasal ölçüt olmaksızın belirlenmesinin, hukuka aykırı olduğunu ifade eden Günaydın, Türkiye Çevre Ajansı’nın teşkilat yapısı ve istihdam edilecek personelin özlük haklarının idari olarak belirlenmesine yönelik durumu Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını aktardı.
Günaydın, Devlet Denetleme Kuruluna tanınan yetkilerin de “kabul edilemez” olduğunu belirterek, iki hafta içerisinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını açıkladı.
CHP Grup Başkanvekili, anayasal yargının karar verme sürecinde geciktiğini ve yürürlüğün durdurulması taleplerinin reddedildiğini ifade etti.
Anayasa Mahkemesi üyelerine hitap eden Günaydın, “Öncelikli olarak kamu yararını etkileyen düzenlemeleri lütfen inceleyiniz. Yürürlüğün durdurulmasına dair karar verirken kaçınmayınız ve kamu yararına aykırı düzenlemelerin iptali için ek süre tanımayınız.” açıklamasında bulundu.