EĞİTİM
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu Sonuç Bildirgesi
27 ekim 2013 il temsilcileri toplantısından tüm kamuoyuna...
Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (AYÖP)'nun Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Talepleri.
29 Ekim 2013, Salı
Lisans eğitimini ve pedagojik formasyon eğitimini almış mesleki yeterlilik konusunda yeterli olduğuna dair öğretmen? olarak diplomasını almaya hak kazanmış tüm öğretmenlerin atanması için diplomalarımız? yeterlidir.
2002 den bu yana 11 yılda 5 Milli Eğitim Bakanı değişmiş olup kültür seviyesini yükseltmek bahanesi ile bir çok ile üniversite açılması öğretmen sayısını arttırmakta ve beraberinde öğretmen istihdam alanını daraltmaktadır. Eğitim Fakültelerinden mezun olmuş bir bireyin öğretmenlikten başka yapacağı bir iş yoktur. Eğitim fakültesi diğer fakülteler ile karıştırılmamalı ve Eğitim Fakültesi mezunlarına devletin atama yapması gerekmektedir.
Eğitim Fakültesinden mezun olan her öğretmen Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ucuz iş gücü görülerek bir kısmı ücretli öğretmen bir kısmı özel eğitim kurumlarında çalıştırılmaya mecbur bırakılmış, eğitimin piyasa mantığı ile yönetilmesine inisiyatif gösterilmiş, akabinde ataması yapılmayan öğretmenler sorunu her geçen gün daha da büyümektedir.
Tüm kamuoyunun da bildiği gibi yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı? nın öğretmen atamaları konusunda ?bütçe? yi bahane ederek atama yapmaması hem ülkemiz için hem de yeni nesil öğrenciler için büyük tehlikeler arz etmektedir. Eğitim-öğretimin olmazsa olmazı ve en önemli unsuru olan ?öğretmen? in bu kadar göz ardı edilmesi ve itibarsızlaştırılması eğitimin katledilmesinden başka bir amaç taşımamaktadır.
Ülkemiz Eğitim ve Öğretiminin Daha Planlı ve Programlı Yürütülmesi Adına;
Milli Eğitim Bakanlığı'nın başta öğretmen atama ve yer değiştirme olmak üzere eğitim konusundaki tüm planları günü kurtarmak ve geçiştirmek yerine ülkemizdeki yüzbinlerce öğretmen açığının göz önüne alınarak belirli bir plan ve program dahilinde bütün öğretmenlerin, zamanlaması yapılarak sınavsız ve koşulsuz atamasının yapılmasını talep ediyoruz.
Milli Eğitim Bakanlığı? nın resmi açıklamaları doğrultusunda yüzbinlerce öğretmen atamaları yerine bu boşluğu mesleki yeterliliği olmayan öğretmenlikle hiçbir bağı bulunmayan kişilerin de ücretli öğretmen olarak (25932 nolu Bakanlar Kurulu Kararı: Kısmi Zamanlı Geçici Personel İstihdamı) görevlendirilmesi ile eğitimin taşeronlaştırıldığı açıkça ortadadır. Ücretli öğretmenlik uygulamasına bir an önce son verilmeli, eşit işe eşit ücret uygulaması yapılmalıdır. Tüm ücretli öğretmen görevlendirilmelerinin 2013-2014 eğitim-öğretim yılının 1. Dönemi sonu itibari ile iptal edilerek, Şubat ayından itibaren kadrolu öğretmen alımına başlanmasını istiyoruz. Hükümetin dayatarak uyguladığı ücretli öğretmenlik ve KPSS denen saçma bir sınav bugüne kadar 37 öğretmenimizin hayatına mal olmuş ve mal olmaktadır. Yetkililer tüm bu arkadaşlarımızı uyguladıkları sistem ile öldürmüştür. Öğretmen ölümlerine sebebiyete son verilmeli ve bunun için kadrolu öğretmen atamaları yapılmalıdır. Öğretmen maaşlarının iyileştirilerek, ek ders uygulamasının kaldırılıp bu dersler için kadrolu ve güvenceli atamanın yapılmasını istiyoruz.
Kalkınmakta olan ülkelerde her 12 öğrenciye öğretmen düşerken bizim ülkemizde 30 öğrenciye 1 öğretmen düşmektedir. OECD seviyesinde bir eğitim-öğretim yapılması için koşulsuz öğretmen ataması yapılarak bizim ülkemizde de 12 öğrenciye 1 öğretmen düşmesi sağlanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim ve öğretimdeki özelleştirme, güvencesizleştirme uygulamalarından vazgeçerek sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak eğitimin herkesin ulaşabileceği parasız kamusal bir hizmet anlayışıyla yürütülmesini talep ediyoruz.
Yukarıda sıraladığımız taleplerimiz karşılanmadığı takdirde Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında hem Ankara'da hemde tüm Türkiye'de çok ciddi eylemlerle gerek hükümetin eğitim politikaları gerekse Milli Eğitim Bakanlığı'nın adaletsiz uygulamalarına direneceğimizi buradan tüm kamuoyuna ilan ediyoruz.
BÖLGESEL EYLEMLER VE KASIM-OCAK AYINDA 2 BÜYÜK MERKEZİ EYLEM YAPILACAKTIR..
ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLER PLATFORMU (AYÖP)