Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat’ta silah bırakma çağrısı yapacağına dair iddialarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tunç, “Bu konuda bir açıklık söz konusu değil. Burada muhatap biz değiliz, milletimiz de devletimiz değil. Buradaki muhatap, tamamen terörist elebaşının kurduğu terör örgütüdür. Bunun zamanı, içeriği ya da açıklanıp açıklanmayacağı tamamen ilgili tarafın takdirindedir.” ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, Habertürk’te gazeteci Mehmet Akif Ersoy’un sorularına yanıt verdi.
– Türkiye hukukun üstünlüğünde geride mi?
Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde Türkiye’nin 142 ülke arasında 117. sırada olduğunu hatırlatan Tunç, bu durumu kabul etmediklerini belirtti. Bu listenin Dünya Adalet Projesi adlı dernek tarafından hazırlandığını ve derneği kuran kişinin eski Amerika Birleşik Devletleri Baro Başkanı olduğunu vurguladı. Tunç, “Listede Türkiye’nin üzerinde gösterilen birçok ülke, demokrasi ve seçim olmayan ülkeler. Bağış yapan ülkeler öne çıkıyorsa bu durumun bir anlamı yok.” şeklinde konuştu.
– 1000 hakim savcı alınacaksa 2 bin kişiyi sınava alıyoruz
Hakim ve savcı atamalarıyla ilgili iddialara cevap veren Tunç, “Yargıda kaliteyi sağlamak için en yetenekli ve bilgili kişilerin seçilmesi gerekiyor. 1000 hakim savcı alınacaksa 2000 kişi mülakata çağrılıyor. Yeni yapılan kanun değişikliği ile son sınavda 2000 kişi mülakata davet edildi.” dedi. Tunç, mülakat sırasında adayların referanslarının göz önüne alınmadığını, sadece kabiliyet ve hukuki bilgi gibi unsurların değerlendirildiğini aktardı.
Kamuoyunda gündeme gelen AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in, Adli Yargı Kura Töreni’nde yeğenini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tanıtmasının ardından Tunç, “Özlem Hanım tamamen kendi yeğeninin o güzel gününde yanında olmak istedi. Bu olay spontane gelişen bir durumdur.” şeklinde açıklamada bulundu.
– “Bu sorunun çözümü Cumhurbaşkanımıza hakaret etmemek”
Cumhurbaşkanına hakaret suçunda herhangi bir değişiklik olup olmayacağına yönelik soruları yanıtlayan Tunç, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde devleti temsil ediyor. Dolayısıyla cumhurbaşkanlarına hakaret suçunun düzenlenmesi gereklidir. Burada bir değişiklik ihtiyacı yok.” şeklinde konuştu. Ayrıca ağır eleştirilerle ilgili soruşturma açılmadığını belirten Tunç, “Ağır eleştirinin suç olmayacağını, bazı durumlarda ise eleştirinin sınırını aşan hakaret içerenlerin soruşturma izni alacağını” ifade etti.
– DEM Parti-İmralı görüşmeleri
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a ilişkin “umut hakkı” ifadesini hatırlatan Tunç, DEM Parti heyetinin İmralı’ya yaptığı ziyaretlerden bahsetti. Tunç, görüşmelerle ilgili henüz bir durumun olmadığını ve 15 Şubat’ta açıklama olup olmayacağına dair soruyu ise, “Burada muhatap biz değiliz. Devletimiz ve milletimiz de değil. Açıklamanın içeriği terör örgütünün değerlendirmesine bağlı.” şeklinde yanıtladı.
– Afla ilgili bir gündem yok. Burada yaşlı, hastalar, 65-70-80 yaşın üstündeki tutuklular için var
Tunç, infaz düzenlemeleri hakkında bilgi verdi. “Afla ilgili bir gündem yok. Ancak yaşlı, hasta tutuklular için bazı düzenlemeleri Meclis’le paylaşmayı düşünüyoruz.” dedi. Ayrıca, hamile ve çocuklu kadınlara yönelik de bazı istisnai durumların olabileceğini aktardı.
– Yargı reformuyla ilgili çalışmalar
Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 264 hedefin bulunduğunu ifade ederek, ceza adalet sisteminin ilk adım olarak ele alındığını kaydetti. Yargı süreçlerinde yapay zeka kullanımını önemseyen Tunç, “Ulusal Yargı Ağı projemiz sayesinde teknoloji yargıda önemli bir konuma sahip.” şeklinde konuştu.
Tunç, toplumun değişen ihtiyaçlarına göre yargı reformu yapıldığını belirterek, geçmiş tarihlerde de çeşitli reform paketlerinin uygulandığını hatırlattı. “Bu dördüncüsü olacak. İlk etap ceza adalet sistemiyle ilgili, sonraki aşamalarda ise diğer kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak.” diye ekledi.