GENEL
80 bin sözleşmeli memur ile 20 bin geçici işçiye kadro tamam
Çalışma Bakanlığının 80 sözleşmeli memur ile yaklaşık 20 bin 4-Clinin kadroya alınması yönündeki çalışması tamamlandı. Düzenleme Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın onayının ardından Bakanlar Kurulunda görüşülerek Meclise sevk edilecek. Yasanın Haziran ayında Meclisten geçmesi bekleniyor. Böylece 100 binin üzerinde kişi kadroya alınmış olacak.
Kamudaki personel rejiminin yenidendüzenlenmesine yönelik çalışma tamamlandı. Çalışma Bakanlığında Devlet Personel Başkanlığının koordinesindeki yasa tasarısı taslağı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık Müsteşarlığı ilebirlikte yürütüldü. Daha sonra sendikaların görüşü alındı. Sendikaların kamudaki sözleşmelilerin kadroya alınması yönündeki desteğin ardından düzenlemeye son şekli verildi. Buna göre kamuda 4 statüde çalışanlar iki grupta toplanacak. Devlette halen, memur, sözleşmeli memur, geçici personel ve işçi olarak çalışanlar işçi ve memur başlığı altında iki gruba indirilecek. Bunun için 4 Bli olarak çalışan sözleşmeli memurlar, kadrolu memurluğa alınacak. 4-Cli olarak çalışan geçici personel ise işçi kadrolarına atanacak.
Kamudaki sözleşmeli memurların önemli bir bölümünü belediyelerde çalışanlardan oluşuyor. Bu kapsamda yaklaşık 18 bin kişi var. Toplam sözleşmeli memur sayısı ise 80 bin kişi. Bu kişiler TRT, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı, üniversiteler ve çeşitli bakanlıklarda çalışanlardan oluşuyor. Düzenleme ile 80 bin kişinin tamamı kadroya alınacak. Sözleşmeli memurların yanı sıra sayıları yaklaşık 20 bin civarında olan 4-Cliler de işçi daimi işçi kadrosuna atanacak. Böylece toplamda 100 bin kişi kadroya alınmış olacak. Kadro düzenlemesinde tek istisna ise KİTlerde çalışan 75 bin kişi. Bu kişiler kadroya alınmayacak. Mevcut statüleri devam edecek. Kadro düzenlemesiyle kamudaki parçalı personel rejimine son verilerek bütün çalışanlar işçi ve memur olmak üzere iki başlık altında toplanacak.
Sözleşmeli memur ve geçici işçilere kadro düzenlemesi 657 sayılı yasa kapsamındaki değişikliklerlebirlikte yapılacak. Bu yasa kapsamında nitelikli personelin dengesiz dağılımını önlemek için memurların yer değiştirme sistemi yeniden ele alınıyor. Memurlar az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacaklar. Ancak kurumlarda hangi personelin yer değiştirmeye tabi olacağı ikincil mevzuatla düzenlenecek. Göreve ilk başlayan memurlar, ilk olarak Batıda bir ile atanacak. Burada en az 3 yıl görev yaptıktan sonra mecburi hizmet için Doğu ve Güneydoğuya gidecek. Yasa ile kamuda yönetici olmak için gereken 10-12 yıl çalışma şartı 5 yıla inecek. Kamu kurumlarına özel sekterden yönetici atanabilecek. Dışarıdan atanan yönetici memur olmayacak, görev süresi bitiminde kamu ile ilişkisi kesilecek. Yöneticilerin görev süresi bakanlıklarda 4 yıl, belediyelerde 5 yıl ile sınırlanacak Genel müdür ve müsteşarın görev süresi, ilgili bakanın görev süresin geçemeyecek Müşavirlik sistemi yenidendüzenleniyor. Buna göre görevden alınan müsteşar, Başbakanlık müşaviri olacak. Görevden alınan müsteşar yardımcısı ve genel bakanlık müşavir olarak atanacak. Görevi sona eren il müdürü, daire başkanı ve genel müdür yardımcısı uzman veya araştırmacı olacak. Uzman ve müfettişlikte yardımcılık süresi 3 yıldan 2 yıla inecek. Memurların uyarma, kınama ve kademe ilerlemesi cezaları kalkacak. Disiplin cezaları aylıktan kesme, geçici süreli uzaklaştırma ve görevden çıkarma şeklinde olacak.
İŞTE BELGELER
Çalışma Bakanlığı'nın sendikaların görüşünü alarak tamamlayıp Başbakan'a sunacağı tasarıda önce mevcut durum özetleniyor.
Kamuda 4 statüde çalışanların olduğu belirtilerek bunların;
Memur (4-A)
Sözleşmeli Personel (4-B)
Geçici Personel (4-C)
İşçi (4-D)
şeklinde olduğu taslakta yer alıyor.
Aynı maddenin 'Çözüm' başlığında ise
Memur
İşçi
şeklinde iki istihdam şekli olmasının öngörüldüğü belirtilerek bunun için ;
"- Mevcut sözleşmeli personelin memur kadrolarına
- Mevcut geçici personelin (4-C) işçi kadrolarına atanmaları öngörülmektedir. "
diyor. Sanıyorum yetirence açıktır arkadaşlar.
Ayrıca bu konu sadece Çalışma Bakanlığı'nın kendi başına yaptığı bir hazırlık değil. EkonomiKoordinasyon Kurulu'nda da (EKK) görüşüldü. Bundan sonrası tamamen prosedür ...
isa yazar / zaman